Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENJEN GENERALNI PLAN GRADA BEOGRADA 2021: POVOD ZA IZMENU BILA JE POTREBA ZA PREISPITIVANJEM PRAVILA SPROVOđENJA PREDMETNOG PLANA


Generalni plan Beograda 2021 izmenjen je odlukom Skupštine grada Beograda. Povod za izmenu bila je potreba za preispitivanjem pravila sprovođenja predmetnog plana, to jest obaveza izrade konkursa i javnih stručnih provera za pojedinačne lokacije, zatim mogućnosti za izgradnju visokih objekata na celoj teritoriji grada i planiranih namena na području Savskog amfiteatra, naročito u smislu izmeštanja železničkog saobraćaja.

Prema rečima Slobodana Dimitrijevića, pomoćnika gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove, pre ove, izmene plana bile su 2005, 2007. i 2009. Sadašnja izmena tiče se sledećih poglavlja: ambasade, železnički saobraćaj, Savski amfiteatar, pravila građenja za saobraćajnice, ulična mreža, pravila za građenje parcele.

Skupština grada Beograda na sednici usvojila je četiri plana detaljne regulacije i donela odluke o izradi, izmeni i dopuni još deset planova detaljne regulacije na teritoriji grada. Blok između ulica Radoja Dakića, Žarka Miladinovića i Miloša Bandića u opštini Zemun nedovoljno je urbanizovan, a delom je zapušten i napadnut spontanom gradnjom. Takođe, neophodno je i odvojiti zemljište za značajne planirane saobraćajne koridore i komplekse. Zbog toga će se izraditi plan detaljne regulacije ovog prostora, površine oko 3,68 hektara.

Cilj izrade plana detaljne regulacije Novog avalskog puta, od Kumodraške do Kružnog puta, na Voždovcu, jeste stvaranje jedinstvenog planskog osnova za izgradnju magistralne gradske saobraćajnice Novog avalskog puta, kao jednog od južnih uvodnih pravaca u Beograd, kao i to da se Kumodraška ulica u celosti pokrije planskom dokumentacijom. Plan detaljne regulacije dela naselja Veliki Crljeni, za kompleks "Devix" - tamnavska okretnica u opštini Lazarevac ima za cilj formiranje privredne zone, to jest novih proizvodnih, komercijalnih i skladišnih kapaciteta, uz opremanje i izgradnju neophodnih saobraćajnih površina i infrastrukturnih mreža i objekata kako bi se stvorili povoljni uslovi za rad, a istovremeno obezbedili uslovi očuvanja životne sredine. Planom detaljne regulacije područja između ulica Gospodara Vučića, Vojislava Ilića, Kralja Ostoje, Bačvanske, Rada Neimara, Mahmuta Ibrahimpašića i Strumičke, granice gradske šume "Šumice" i Unutrašnjeg magistralnog poluprstena predviđeno je definisanje potencijala, ograničenja, razvojnih prioriteta predmetne teritorije. Inicijativu je podnela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, ali i velik broj građana koji u prethodnom periodu nisu imali mogućnost da realizuju bilo kakvu izgradnju na svojim parcelama. Takođe, loša saobraćajna mreža i komunalna opremljenost uticali su na podnošenje inicijative za izradu planske dokumentacije. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 28 hektara.

Kad je reč o izmenama i dopunama planova, svi oni se odnose na infrastrukturne objekte koji treba da podrže projekat "Beograd na vodi", to jest izmeštanje postojeće infrastrukture i izgradnja nedostajuće infrastrukture.

Izvor: Vebsajt grada Beograda, 18.9.2014.