Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠTRAJK ADVOKATA U SRBIJI SE NASTAVLJA: Advokati traže da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa


Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da na sastanku s predstavnicima ministarstava pravde i finansija nije ništa dogovoreno.

Dakle, štrajk advokata u Srbiji se nastavlja.

"Ne mogu da kažem da je do bilo kakvog pomaka došlo. Oni razmatraju, mi razmatramo, oni imaju svoju stranu, mi imamo svoju", kazao je Đorđević za agenciju Beta.

Advokati zahtevaju smanjenje osnovica za paušalno oporezivanje, jer je otežan i onemogućen kontinuiran rad advokata zbog višestrukih reorganizacija sudova i zbog smanjenja obima posla nakon uvođenja novih profesija javnih beležnika, izvršitelja i posrednika u prometu nepokretnosti.

Oni traže da se po hitnom postupku izmene odredbe Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Povukli su sve svoje predstavnike u komisijama, radnim grupama i drugim radnim telima, a od advokata koji su izabrani u Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca traže ostavke.

Takođe, traže i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.

Ministarstvo pravde pozvalo je još jednom advokate da prekinu štrajk.

Kako su saopštili, na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima advokata u Srbiji, dogovoreno je da se obe strane sastaju redovno, kako bi se što pre došlo do rešenja, ali su advokati zatražili odlaganje.

Predstavnici advokature su obavestili Ministarstvo da su "eventualno spremni" da se sastanak održi u ponedeljak, 22. septembra, za kada je zakazan i novi sastanak radne grupe za paušalno oporezivanje.

Advokati u Srbiji stupili su u štrajk u sredu, 17. septembra, koji će trajati dok se ne ispune njihovi zahtevi za umanjenje paušalnog poreza i dok se ne izmeni više zakona kojima bi sprečila dalja "diskriminacija advokata u odnosu na javne beležnike".

Izvor: Tanjug