Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠIRA LISTA PROIZVODA ZA BESCARINSKI IZVOZ U TURSKU


Na sastanku Trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, BiH i Turske u Ankari dogovoreno je da se proširi lista proizvoda koji će biti na režimu bescarinskog izvoza na tursko tržište, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

U Ankari su se sastali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, turski premijer i ministar ekonomije, Ahmet Davutoglu i Nihat Zejbekčij, i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da je na sastanku potpisan i Poslovnik o radu Trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, BiH i Turske, kojim su utvrđeni ciljevi rada i aktivnosti u narednom periodu, kao i da su prioritetne oblasti za unapređenja ekonomskih odnosa tri države definisane energetika, infrastruktura, poljoprivreda i proizvodnja hrane i turizam.

"Učesnici ekonomske trilaterale dogovorili su se i da u Istanbulu bude otvoreno zajedničkog trgovinsko - turističko predstavništvo Srbije i BiH, čije će osnivanje finansirati Vlada Turske", naglašava se u sopštenju.

Dogovoreno je da u oktobru u Sarajevu bude održan veliki biznis forum privrednika iz Srbije, BiH i Turske, koji će biti prilika za dalje unapređenje ekonomske saradnje, povećanje obima robne razmene, kao i za dogovore poslovnih ljudi iz tri države o zajedničkom nastupu na evropskim i svetskim tržištima i novim turskim investicijama u regionu.

U saopštenju se dodaje da su Davutoglu i Zejbekči istakli da su Srbiji i BiH na raspolaganju sva ekonomska predstavništva Turske u svetu, u cilju pronalaženja novih tržišta i potencijalnih investitora.

Izvor: RTS, 18.08.2015.