Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA: PRIVATNI POGREBNICI U SUBOTICI NE ODUSTAJU OD ZAHTEVA ZA IZMENOM ODLUKE. TRAžE PRAVO ORGANIZACIJE CELE CEREMONIJE ISPRAćAJA POKOJNIKA, JER U SKLADU SA ODLUKOM MOGU SAMO DA PRODAJU POGREBNU OPREMU I OBAVLJAJU PREVOZ DO KAPELE, DOK JE CEREMONIJAL PREPUšTEN JP "POGREBNO"


Privatni pogrebnici u Subotici ne odustaju od zahteva da se izmeni Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Sl. list grada Subotice", br. 16/2016 - dalje: Odluka), jer smatraju da i oni, pored JKP "Pogrebno", imaju pravo da organizuju sahrane. Njih je potpisima podržalo čak 15.100 sugrađana, ali ni to nije bilo dovoljno da se izmena Odluke nađe na dnevnom redu Skupštine grada.

- Predlažemo Skupštini grada da usvoji novu Odluku o sahranjivanju i grobljima koja bi, naravno, bila zasnovana na odredbama Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 - dalje: Zakon), ali i omogućavala zdravu konkurenciju u pogrebnoj delatnosti - objašnjava Jožef Miškolci, organizator Građanske inicijative. - Prema važećem Zakonu, samo pokopavanje može da radi javno preduzeće, dok o drugim pogrebnim radnjama nema reči.

Da podsetimo, Grad Subotica je važeću Odluku doneo posle intervencije Ustavnog suda, koji je pojedine odredbe prethodne Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju ("Sl. list opštine Subotica", br. 13/1998, 4/1999, 13/2000, i 30/2001) proglasio neustavnim. Prema važećoj Odluci privatnici mogu samo da prodaju pogrebnu opremu i obavljaju prevoz do kapele, dok je ceremonijal prepušten samo "Pogrebnom". Zbog takvog pravila, prihod privatnih pogrebnika umanjen je za najmanje 40 odsto.

- Za pomoć smo se obratili Komisiji za zaštitu konkurencije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje ima pravo da Odluku stavi van snage. Građani imaju pravo da odluče na koji način će ispratiti pokojnika i zato mislimo da od ovakve monopolističke situacije niko nema koristi - dodaje Miškolci. 

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Lemajić, 18.07.2016.
Naslov: Redakcija