Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU: PRAVNA LICA I PREDUZETNICI ZA PRIVATNO OBEZBEđENJE, KAO I ONI KOJI SU OBRAZOVALI UNUTRAšNJI OBLIK ORGANIZOVANJA OBEZBEđENJA ZA SOPSTVENE POTREBE - SAMOZAšTITNA DELATNOST, KAO I FIZIčKA LICA KOJA RADE U PRIVATNOM SEKTORU BEZBEDNOSTI, U OBAVEZI SU DA STEKNU LICENCU ZA VRšENJE POSLOVA PRIVATNOG OBEZBEđENJA DO 1. JANUARA 2017. GODINE


Zakon o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013 i 42/2015)usvojen je pre dve godine, a jedna od njegovih odredbi nalaže da privredno društvo koje pruža usluge obezbeđenja mora da ima najmanje 10 licenciranih radnika da bi moglo da aplicira za licencu. Troškove obuke i ispita plaća poslodavac.

Svi radnici privatnih firmi za obezbeđenje do kraja 2016. godine će morati da prođu obuku, polože stučni ispit i tako steknu licencu potpisanu od strane MUP-a. Direktor udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, Đorđe Vučinić, kaže da su firme za obezbeđenje ozbiljno shvatile nove propise.

"Obuku je prošlo između 15 i 18 odsto ukupnog broja radnika obezbeđenja, što je procenat koji nam daje dobre izglede da do kraja godine završimo proces licenciranja osoblja", navodi Vučinić.

Očekuje se da do deset odsto zaposlenih svakog meseca završi obuku, a trenutno najdalje su u procesu licenciranja otišle velike kompanije koje imaju sopstvene službe obezbeđenja.

U sektoru obezbeđenja radi oko 30.000 ljudi. 

Izvor: Vebsajt 021.rs, 18.07.2016.
Naslov: Redakcija