Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA: Oduzimanje nezakonito stečene imovine nije i ne bi trebalo da se smatra kaznom, već izrazom jednog od osnovnih principa krivičnog prava da niko ne bi trebalo da ima koristi od nezakonitih aktivnosti. To je jedan od glavnih alata za sprečavanje ulaska velike količine nezakonitog novca u legalnu ekonomiju


Oko 40 predsednika sudova, tužilaca, sudija, zamenika tužilaca i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, razmatralo je u Beogradu uticaj nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016).

Tokom okruglog stola, koji su organizovale Misija OEBS-a u Srbiji i Tužilaštvo za organizovani kriminal, prvi put sumira informacije o primeni Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ("Sl. glasnik RS", br. 32/2013 i 94/2016) nakon što su izmene Zakona stupile na snagu, saopšteno je iz Misije OEBS.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio istakao je da oduzimanje nezakonito stečene imovine nije i ne bi trebalo da se smatra kaznom, već izrazom jednog od osnovnih principa krivičnog prava - da niko ne bi trebalo da ima koristi od nezakonitih aktivnosti.

"Primenom ovog principa istovremeno se postižu restorativni i preventivni ciljevi. Ovo je jedan od glavnih alata za sprečavanje ulaska velike količine nezakonitog novca u legalnu ekonomiju", naveo je Oricio.

Okrugli sto je obezbedio otvoreni razgovor o praktičnim izazovima i potencijalnim nedostacima Zakona, i priliku za sudije, tužioce i policijske službenike da izraze svoje stavove i razmene najbolje prakse.

Događaj je primer dugogodišnje uspešne saradnje i partnerstva između OEBS-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, i deo je zajedničkih napora da se krivično-pravni sistem Srbije ojača, a posebno borba protiv organizovanog kriminala, ističe OEBS.

Izvor: Vebsajt RTV, 16.06.2017.
Naslov: Redakcija