Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Iz godine u godinu raste broj aktiviranih hipoteka, a sve više se oglašava i prodaja imovine firmi u stečaju. Takve nekretnine prodaju se na usmenom javnom nadmetanjem u sudu, mada dogovor o prodaji može biti i neposrednom pogodbom. Vrednost nekretnine se utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, a na osnovu nalaza i mišljenja veštaka. Cena na prvoj aukciji može biti umanjena tako da iznosi i 70 odsto procenjene vrednosti nekretnine, dok početna cena na drugoj prodaji, ukoliko prva ne bude uspešna, može da iznosi i 50 odsto od procenjene vrednosti


Osim stanova i kuća nad kojim je aktivirana hipoteka, na aukcijama se prodaju i muzički uređaji, garderoberi, dioptrijska stakla, drvene ploče, kočnice, čajevi, staro gvožđe, a može da se kupi i brod restoran, pa čak i sauna!

Iz godine u godinu raste broj aktiviranih hipoteka. Najveći broj, što je logično je u Beogradu, a slede Novi Sad, Niš i Subotica. Međutim, nema grada u Srbiji gde nije aktivirana barem jedna hipoteka. Od januara 2017. godine primetan je trend rasta takvih oglasa za tri do pet odsto. Sve više se oglašava i prodaja imovine firmi u stečaju.

- Banke iz našeg iskustva za prodaju založene nepokretnosti okreću se tek kao poslednjoj i nužnoj meri, a u međuvremenu sa dužnikom pokušavaju da postignu dogovor - kažu iz "Doboša", sajta koji je specijalizovan za prodaju takvih nekretnina, ali i imovine firmi u stečaju.

Takva nekretnina prodaje se na usmenom javnom nadmetanjem u sudu, mada dogovor o prodaji može biti i neposrednom pogodbom. Da bi učestovali na javnom nadmetanju, međutim, potrebno je da zainteresovani položi jemstvo.

Prodaja se najčešće obavlja u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje). Vrednost nekretnine se utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, a na osnovu nalaza i mišljenja veštaka.

Cena na prvoj aukciji može biti umanjena tako da iznosi i 70 odsto procenjene vrednosti nekretnine, dok početna cena na drugoj prodaji, ukoliko prva ne bude uspešna, može da iznosi i 50 odsto od procenjene vrednosti.

Nedavno je privukao pažnju javnosti oglas za prodaju podzemno nadzemne garaže na Vračaru, koja vredi 7,2 miliona evra, a na prvom javnom nadmetanju početna cena iznosiće 5,4 miliona evra.

Kako su potvrdili agenti za prodaju nekretnina, uglavnom građani koji kupuju stan ili kuću da bi u njoj živeli, ne žele da kupuju nepokretnosti nad kojima je aktivirana hipoteka. Izuzetak su oni koji na takvim stanovima zarađuju, kupe jeftinije, renoviraju i preprodaju. Tako se gubi trag da je nekretnina bila oduzeta jer neko nije mogao da plaća rate, jer je recimo u međuvremenu ostao bez posla.

 

Imovina

Mesto

Cena

1.

Poslovni prostor, 28 kvadrata

Aleksinac

5.040 evra

2.

Kuća sa pomoćnim zgradama, 87+37+17 kvadrata

Kragujevac

5.318 evra

3.

Kuća sa poslovnim prostorom, 254 kvadrata

Niš

21.572 evra

4.

Džip Cherokee Sport, 2005. godište

Beograd

6.095 evra

5.

Led sijalce 4.750 komada

Kraljevo

1.045.000 dinara

6.

TV "Crown"

Pančevo

5.000 dinara

7.

Trosed, dvosed i fotelja

Beograd

25.000 dinara

8.

Aparat za espreso, neispravan mlin za kafu

Rakovica

25.000 dinara

9.

Mašina za šivenje "Singer"

Rakovica

5.000 dinara

10.

Klupe, 18 komada

Rakovica

18.000 dinara

Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 17.06.2017.
Naslov: Redakcija