Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O PRIVREMENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM POSLOVIMA: Do kraja 2017. godine Ministarstvo za rad pustiće u funkciju portal, preko kojeg će poljoprivredni proizvođači moći da registruju sezonske radnike koji rade za njih


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pustiće do kraja 2017. godine u funkciju portal, preko kojeg će poljoprivredni proizvođači moći da registruju sezonske radnike koji rade za njih, kaže pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.

Kada angažuju određeni broj sezonskih radnika poslodavci će moći da preko interneta ili telefonskim pozivom u kol centar u fondu PIO, da prijave određeni broj radnika.

-To će biti portal u centralnom registru ili pri fondu PIO koji će imati registar svih poslodavaca, poljoprivrednih proizvođača, bez obzira da li su registrovani u APR ili nemaju svoju firmu - kaže Lazić i dodaje da neće biti dodatne dokumentacije i nepotrebne birokratije.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja radnika u Srbiji koji rade na crno, čak 60 odsto dolazi iz sektora sezonskih poljoprivrednih poslova.

- Rad u poljoprivredi je nešto gde ima najviše neformalne zaposlenosti odnosno rada na crno. Preko 60 odsto od ukupne neformalne zaposlenosti otpada na rad u poljoprivredi - rekao je Lazić.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, za prvi kvartal 2017. godine, u sektoru poljoprivrede je više od 325 hiljada neprijavljenih radnika.

Jedan od razloga za takvu situaciju, napominje Lazić, je što inspekcija ne može da stigne da kod svakog poljoprivrednog proizvođača izvrši inspekcijski nadzor jer ih, kako kaže, ima mnogo.

- S druge strane, samim poslodavcima, poljoprivrednim proizvođačima je potrebna ogromna dokumentacija i papirologija da prijave radnika. A to su sezonci koji dođu na jedan, dva ili pet dana, te dok poslodavac ode da ga prijavi, već mora da ga odjavi - objašnjava on i kaže da je nepraktično da sezonci rade na osnovu postojećih ugovora koje definiše naš Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014 i 13/2017 - odluka US).

Zato, Ministarstvo sprema Zakon o privremenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, a Lazić objašnjava da se razmišljalo o dve varijante.

- Jedna opcija su bili vaučeri kao u Hrvatskoj, a druga je elektronsko prijavljivanje kakvo postoji u Mađarskoj. Mi smo bliži ovom, elektronskom prijavljivanju, jer je brže i jednostavnije i priliči više 21. veku - objašnjava Lazić.

Radnici će ovim sistemom moći da ostvare pravo na staž i osiguranje, odnosno, penziju.

Prema evidenciji koju dostavljaju agencije za zapošljavanje, na sezonskim poslovima u prethodnoj godini, naši građani bili su angažovani najviše u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.

- Prema saznanjima ovog Ministarstva, broj naših građana na radu u inostranstvu je znatno veći od broja koji odlazi posredstvom agencija za zapošljavanje. I ovaj put apelujemo na naše građane da se pre odlaska na rad u inostranstvo dobro informišu te da provere da li agencija ima dozvolu - objašnjavaju oni.

Na osnovu podataka Nacionalne službe za zapošljavanje, u periodu od početka marta do kraja maja, poslodavci su za sezonske poslove u Srbiji tražili radnike za rad u hladnjačama, na preradi svežeg i zamrznutog voća, radnike za utovar i prebiranje voća, magacionere u hladnjačama, pomoćne radnike u građevinarstvu, roštilj majstore, konobare, šankere i slično.

Izvor: Vebsajt Blic, 16.06.2017.
Naslov: Redakcija