Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI: Na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Agencija je u 2015. godini primenila posebne mere prema 360 fizičkih i osam pravnih lica. U 2016. godini broj fizičkih lica prema kojima su primenjivane posebne mere je porastao na 417, dok je broj pravnih lica ostao isti, osam. Činjenica da je broj prisluškivanih fizičkih lica u izbornoj godini porastao za više od 10 odsto ostavlja prostor za sumnju da su službe bezbednosti pod političkim uticajem


Bezbednosno-informativna agencija je, posle tri zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, a nakon rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, dostavila podatke o broju prisluškivanih građana i pravnih lica tokom 2015. i 2016. godine Institutu za evropske poslove.

Sa druge strane, Vojnobezbednosna agencija, koja takođe ima zakonsku mogućnost za presretanje komunikacija, tvrdi da podatke o broju fizičkih i pravnih lica ne poseduje, kao i da nema pravilnik koji reguliše stavljanje lica pod posebne mere, dodaju iz Instituta za evropske poslove.

U vezi sa tvrdnjama VBA, Viši sud u Beogradu još uvek nije postupio po rešenju Poverenika i dostavio tražene informacije Institutu.

"Institut pozdravlja što se BIA nije oglušila o Rešenje Poverenika i na taj način stala na stranu transparentnosti i prava građana da budu informisani o ovim važnim pitanjima. Na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Agencija je u 2015. godini primenila posebne mere prema 360 fizičkih i osam pravnih lica. U 2016. godini broj fizičkih lica prema kojima su primenjivane posebne mere je porastao na 417, dok je broj pravnih lica ostao isti, osam. Činjenica da je broj prisluškivanih fizičkih lica u izbornoj godini porastao za više od 10 odsto ostavlja prostor za sumnju da su službe bezbednosti pod političkim uticajem. Sumnje i nepoverenje građana Srbije izazvani su činjenicom da su delovi bezbednosnih službi bili učesnici u političkim ubistvima, uključujući i ubistvo premijera Đinđića", napominju u Institutu za evropske poslove.

Odgovore BIA i VBA pogledajte OVDE.

Institut za evropske poslove očekuje da parlament, nezavisna tela i civilni sektor zajednički rade na uspostavljanju civilne kontrole službi bezbednosti.

Izvor: Vebsajt 021, 16.06.2017.
Naslov: Redakcija