Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Ministarstvo prosvete pokrenulo inicijativu za razrešenje predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta. Unija sindikata prosvetnih radnika neprijatno iznenađena predlogom Ministarstva


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pokrenulo inicijativu za razrešenje Aleksandra Lipkovskog sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), a taj predlog je upućen Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije.

Predsednik Odbora Muamer Zukorlić potvrdio je da je predlog Ministarstva stigao i da će biti uskoro razmatran, ali nije mogao da precizira kada bi mogla da se održi sednica.

"U inicijativi Ministarstva prosvete se navodi niz zamerki na predsednika NPS Aleksandra Lipkovskog, zbog toga što svoj posao nije obavljao u predviđenim rokovima. Taksativno su nabrojani slučajevi kada je do određenog roka trebalo doneti neke pravilnike ili objaviti neko rešenje u "Sl. glasniku RS", a to nije urađeno, pa je Ministarstvo moralo da spašava situaciju. Predlog Ministarstva je vrlo detaljno obrazložen i mi ćemo o tome razgovarati", rekao je Zukorlić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević više puta je javno rekao da nije zadovoljan radom Nacionalnog prosvetnog saveta, ali i sadašnjim zakonskim rešenjem po kojem NPS ima velika ovlašćenja.

Lipkovski je krajem 2015. godine izabran za predsednika NPS.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da je neprijatno iznenađena predlogom da predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski bude smenjen i da bi takva odluka predstavljala "ućutkivanje glasa razuma".

Ministarstvo je inicijativu za razrešenje Lipkovskog uputilo skupštinskom Odboru za obrazovanje i nauku, a USPRS je ocenio da su razlozi koje je Ministarstvo navelo kao obrazloženje za smenu "neverovatni" i da je Lipkovski "svojim znanjem, stručnošću i ličnošću, doprineo podizanju ugleda samog Saveta u očima stručne javnosti".

Lipkovski je rekao da je planirao da podnese ostavku na tu funkciju posle usvajanja "užasnog" zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da mu u tom smislu nije žao što je pokrenuta inicijativa za njegovu smenu.

"Naslućujemo da pojedinim činovnicima u samom Ministarstvu veoma smeta zalaganje profesora Lipkovskog za struku i stručnost u radu, kao i otvorena i argumentovana kritika koju je uputio na predloženi Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja", navodi USPRS.

Izvor: Vebsajt N1 i 021, 15.06.2017.
Naslov: Redakcija