Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA APV: Donete Pokrajinska skupštinska odluka o rebalansu budžeta APV za 2017. godinu, Pokrajinska skupštinska odluka o Završnom računu budžeta APV za 2016. godinu, te više pokrajinskih skupštinskih odluka u vezi sa izmenama odluka o godišnjim planovima, programima i merama podrške u oblasti poljoprivrede i srodnim delatnostima


Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine donela je 16. juna 2017. godine na svojoj 13. po redu sednici, Pokrajinsku skupštinsku odluku o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2017. godinu, čiji je ukupan iznos 66,1 milijarda dinara. Rebalansom, ovogodišnji pokrajinski budžet je veći za oko 2,5 milijarde dinara od prvobitno utvrđenog.

Kako je rečeno u obrazloženju na sednici, najveći deo sredstava nakon povećanja budžeta, biće usmeren u kapitalna ulaganja u svim delovima Pokrajine, odnosno u ulaganja u lokalne samouprave i njihov ekonomski razvoj, u zdravstveni sistem Pokrajine i u izgradnju novih objekata i obnovu infrastrukture.

To se pre svega odnosi na ulaganja u oblasti saobraćajne infrastrukture, za šta će biti izdvojeno oko 618 miliona dinara. Pored toga, 423 miliona dinara biće usmereno u investicije u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Od tog iznosa, 213 miliona je namenjeno za rekonstrukciju i obnovu zdravstvenih objekata, a 210 miliona za nabavku nove opreme. Između ostalog, planirana je i nabavka aparata za magnetnu rezonancu za potrebe Dečije bolnice u Novom Sadu.

Dodatna sredstva biće izdvojena i za ulaganja u oblasti obrazovanja, pa će tako u obnovu objekata predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola biti utrošeno oko 320 miliona dinara, a još 50 miliona biće izdvojeno za adaptaciju njihovih sportskih igrališta. U tom smislu, planirana je izgradnja novih i sanacija postojećih objekata na sportsko turističkom lokalitetu Letenka, kao jedinstvenom mestu koje je će se ubuduće u većoj meri koristiti za održavanje letnjih škola prirode, sportskih kampova i drugih programa u kojima će učestovati deca iz svih krajeva Vojvodine. Rebalansom pokrajinskog budžeta predviđeno je i da se za kapitalne investicije u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i zaštite životne sredine, dodatno usmeri oko 252 miliona dinara.

Kako je rečeno u obrazloženju na sednici, ovim rebalansom biće omogućeno i da se za već započetu gradnju Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu usmeri 110 miliona dinara, da 112 miliona bude izdvojeno za nastavak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici i da se sa 87 miliona dinara podrži projekat "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021".

Na 13. po redu sednici u aktuelnom skupštinskom sazivu, Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine donela je Pokrajinsku skupštinsku odluku o Završnom računu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu sa Izveštajem o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu kao i Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmeni Pokrajinske skupštinske odluke o kadrovskom planu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu.

Većinom glasova, Skupština je donela i više pokrajinskih skupštinskih odluka u vezi sa izmenama odluka o godišnjim planovima, programima i merama podrške u oblasti poljoprivrede i srodnim delatnostima, što je omogućeno rebalansom pokrajinskog budžeta.

Donete su:

  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za vode Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu,
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za šume Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu,
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama Pokrajinske skupštinske odluke o Godišnjem programu korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu.

Izglasane su i:

  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o Programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini,
  • Pokrajinska skupštinska odluka o izmenama i dopuni Pokrajinske skupštinske odluke o Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini.

U nastavku zasedanja, Skupština AP Vojvodine donela je Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o pokrajinskoj upravi, Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmeni i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o objavljivanju propisa i drugih akata i Pokrajinsku skupštinsku odluku o organizovanju Javnog preduzeća za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje " Zavod za urbanizam Vojvodine " Novi Sad.

Na sednici je doneta Odluka o izboru zamenika Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana. Ovom odlukom, Milan Dakić, diplomirani pravnik iz Novog Sada, izabran je za zamenika Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za oblast prava deteta, dok je Snežana Knežević, diplomirana pravnica iz Sente, izabrana za zamenicu Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za oblast ravnopravnosti polova. Nakon izbora, novi zamenici su položili zakletvu pred poslanicama i poslanicima u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

U poslednjem delu sednice, Skupština AP Vojvodine donela je Odluku o razrešenju članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu, kao i Odluku o imenovanju članova Saveta Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: Vebsajt Skupština APV, 16.06.2017.
Naslov: Redakcija