Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: MEDIJI U DRżAVNOM VLASNIšTVU KOJI DO 19. JUNA 2015. GODINE PREDAJU POTREBNU DOKUMENTACIJU ZAPOčINJU PROCES PRIVATIZACIJE, KOJI ćE SE ZAVRšITI U NAREDNA čETIRI MESECA, DOK ćE OSTALI BITI UGAšENI


Mediji u državnom vlasništvu koji do 19. juna 2015. godine ne dostave kompletnu dokumentaciju za privatizaciju izlažu se samogašenju već do kraja juna, izjavio je ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac, poručujući da će se država neopozivo povući iz vlasništva u medijima.

On je naveo da ako proces privatizacije državnih medija, protivno volji i velikom angažovanju ministarstva, ali i slovu Zakona o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014) ipak ne bude završen do 31. juna, on će u tom roku svakako biti započet, a nepovratno završen najkasnije u naredna četiri meseca.

"U toku su hitne konsultacije, o pravnom osnovu i proceduri kako će ovo biti izvedeno, ali samo za one medije koji, bukvalno do 19. juna 2015. godine, po zahtevu Agencije za privatizaciju, dostave kompletnu dokumentaciju. Oni koji to ne učine, izlažu se samogašanju već do kraja juna", rekao je ministar kulture.

Tasovac je naveo da osim medija čiji je osnivač država od odgovornosti za nastalu situaciju ne treba da budu izuzete ni lokalne samouprave, čiji udeo u opstrukciji primene zakona uprkos višestrukim upozorenjima nije mali.

On je istakao da vlada i ministarstvo neće odustati, da će se država neopozivo povući iz vlasništva u medijima, da će zakoni biti primenjeni, a da će ministarstvo uporno insistirati na njihovom striktnom poštovanju.

Direktor Agencije za privatizaciju, Ljubomir Šubara, naveo je da kompletnu privatizacionu dokumentaciju do sada dostavilo 14 medija, da će pozivi za njihovu prodaju biti objavljeni do kraja juna, kao i da će se prodaja medija obavljati javnim nadmetanjem.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala obustavlja i njihov kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 18.06.2015.