Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NAJAVI IZMENE ZAKONA, KOJIMA ĆE KOMISIJA ZA AKREDITACIJE MOĆI DA ANGAŽUJE I STRANE STRUČNJAKE


Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta je od 7. aprila 2013. do istog datuma ove godine akreditovala 45 visokoškolskih ustanova i 532 studijska programa, izjavio je danas predsednik Komisije Endre Pap.

On je na sednici Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije rekao da su četiri ustanove dobile akt upozorenja i da je prvi put akreditovan 61 studijski program.

Pap je rekao da se posebno proverava da li ustanove u osnivanju zadovoljavaju uslove za to, i dodao da je do sada dve ili tri dobilo prolaz, a da je veliki broj odbijen.

Pap je rekao da ne postoji registar nastavnika na nivou države, pa nema slike ko je gde zaposlen.

"Komisija je u nedostatku registra nastavnika počela da formira bazu mentora", dodao je on.

Prema njegovim rečima, nastavni program, stručni kadar i uslovi rada su neki od ključnih uslova za akreditaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Aleksandar Belić je najavio izmene zakona, kojima će Komisija za akreditacije moći da angažuje i strane stručnjake.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković je rekao da se Savet bavi doktorskim studijama i utvrđivanju kriterijuma za promenu standarda, kako bi se doktorske studije podigle na viši nivo i bile bolje i efikasnije.

Kako je rekao, standardi će biti izmenjeni posle procesa akreditacije.

Pre usvajanja dnevnog reda sednice Odbora, poslanici su negodovali jer im nije dostavljen pisani materijal o postupku akreditacije visokoškolskih ustanova, proveri kvaliteta i vrednovanju studijskih programa.

Predsednica Odbora je rekla da nije reč o izveštaju, već o informaciji koju su predstavnici nadležnih institucija izneli.

Izvor: Tanjug