Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTAR PRAVDE NA PRAVNOM FORUMU U SANKT PETERBURGU


Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je danas u Sankt Peterburgu da posvećenost očuvanju fundamentalnih vrednosti na kojima treba da se temelje međunarodni odnosi doprinosi ostvarivanju i daljem jačaju međunarodnog prava.

Selaković je na Međunarodnom pravnom forumu Sankt Peterburgu istakao da fundamentalne vrednosti podrazumevaju slobodu, jednakost, solidarnost, toleranciju, poštovanje ljudskih prava, poštovanje prirode i podeljene odgovornosti, kao suštinskih osnova na kojima treba da se temelje međunarodni odnosi.

Republika Srbija, naveo je on, izražava privrženost ciljevima i načelima Povelje UN, Milenijumskoj deklaraciji UN i zaključcima sa Svetskog samita iz 2005 godine.

Ta načela, prema njegovim rečima, predstavljaju imperativ savremenog međunarodnog poretka, a Povelja UN živi instrument, koji treba dalje razvijati na civilizacijskim tekovinama oličenim u brojnim međunarodnim instrumentima.

"Odnos prema primeni međunarodnog prava i pravilima i standardima o ljudskim pravima ne treba da bude praćen političkim oportunitetom i odnosom snaga, na štetu ostvarivanja ciljeva definisanih Poveljom UN, istakao je Selaković u govoru na panel diskusiji Principi međunarodnog prava u 21. veku: Vreme za njihovo sagledavanje?".

On je dodao da su korektno tumačenje i primena međunarodnog prava usko vezani za delatnost UN kao unizverzalne političke organizacije, koja, po definiciji, treba da bude centar koordinacije kolektivnih napora država članica.

Govoreći o izazovima savremene međunarodne politike, Selaković je ukazao da je borba protiv terorizma na prvom mestu i dodao da Srbija podržava napore na usvajanju sveobuhvatne konvencije protiv terorizma, koja ne bi poznavala izuzetke i „posebne slučajeve“.

Na kraju izlaganja Selaković je podsetio da ce Srbija 2015. godine predsedavati OEBS-om i da će tokom tog mandata nastojati da pruži doprinos jačanju načela međunarodnog prava.

„Za Republiku Srbiju to je velika odgovornost, imajući u vidu sadašnje međunarodne tenzije, u pogledu kojih se nadamo da će biti rešene na miran način, u skladu sa međunarodnim pravom, zaključio je ministar pravde.

Selaković učestvuje u trodnevnom 4. Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu koji je počeo danas i traje do subote, 21. juna.

Tokom trajanja Foruma, Selaković će imati bilateralne sastanke sa ministrima pravde iz zemalja Evrope, kao i Južne Amerike.

Izvor: