Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSEDNIK VISOKOG SAVETA SUDSTVA: ZA NEZAVISNOST SUDSTVA POTREBNE SU IZMENE USTAVA KOJIMA BI SE OTKLONILA SVAKA SUMNJA U POLITIČKI UTICAJ IZVRŠNE I ZAKONODAVNE VLASTI NA IZBOR SUDIJA I PREDSEDNIKA SUDOVA


Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević je istakao da je prvi radni tekst izmena propisa gotov i da bi do kraja meseca trebalo da se nađe na javnoj raspravi, odnosno da bude objavljen na sajtu Komisije za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa.

 

Prema rečima Milojevića, izmene Ustava zahteva i Evropska komisija u postupku pregovora o poglavlju 23 (pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava), a nacionalna strategija za reformu pravosuđa predviđa da izmene ustava budu gotove do 2018. godine.

"Izmene idu u pravcu da sudije i predsednici sudova bira Visoki savet sudstva, da se izbor vrši po utvrđenim objektivnim kriterijumima i u postupku koji je transparentan", rekao je Milojević Tanjugu.

Takođe, razlozi za prestanak sudijske funkcije treba da budu jasno navedeni, a članove visokog saveta sudstva da biraju isključivo njihove kolege, sudije, dodao je on.

"Tako bi se otklonila svaka sumnja u postojanje bilo kakvog uticaja izvršne i zakonodavne vlasti na izbor sudija, predsednika sudova i članova VSS", rekao je Milojević.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da Ministarstvo pravde sa svoje strane radi sve da se obezbedi nezavisnost pravosuđa i podsetio da je upravo ono predložilo Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa od 2013. do 2018. godine.

Tom strategijom su, prema njegovim rečima, predviđeni kao ciljevi nezavisnost organa koji garantuju nezavisnost sudija i javnih tužialca, zatim finansijska nezavisnost pravosuđa, jačanje kapaciteta VSS i Državnog veća tužilaca, jasni kriterijumi za izbor, napredovanje i odgovornost sudija, kao i uspostavljanje karijernog sistema.

Strategija se temelji na pet stubova a to su nepristrasnost, nezavisnost, stručnost, odgovornost i efikasnost, napomenuo je pomoćnik ministra.

Ambasador Misije OEBS u Srbiji Piter Burkhard rekao je da je za nezavisnost pravosuđa potrebno stvoriti klimu u zemlji da sudije ne osećaju strah od spoljnih uticaja - političara i ljudi iz sveta biznisa, već da sude slobodno.

S druge strane postoje i unutrašnji uticaj u u pravosuđu, rekao je Burkhard pojasnivši da je to način na koji pravosuđe sagledava samo sebe.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solomon ocenila je da je u Srbiji potrebno stvoriti delotvoran sistem za zaštitu ljudskih prava a da je to moguće samo kroz jako i nezavisno sudstvo.

"Bez nezavisnog i delotvornog sudstva niko ne može da tvrdi da je obezbeđena i ispunjena zaštita ljudskih prava na nacionalnom nivou", rekla je ona napominjući da nacionalna strategija za reformu pravosuđa prepoznaje značaj nezavisnosti sudstva ističući ga kao jedan od strateških ciljeva.

U radu skupa koji se održava u hotelu "Metropol palas" učestvuju i predsednici sudova, sudije, predstavnici Društva sudija, zaštitnik građana, kao i predstavnici OEBS-a koji se bave pitanjima pravosuđa.

Izvor: Tanjug