Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Prema Zakonu ne postoji nijedno ograničenje u pogledu toga šta može biti zaplenjeno jednoj bolnici, pa se na popisu mogu naći vozila, kreveti, ultrazvučni, rendgen aparati... Zakon dozvoljava čak i plenidbu zgrade


Izvršitelji će ipak pleniti imovinu Kliničko- bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" zbog parčeta zemlje, koje su uredno kupili pa prodali, i koje decenijama nije u njegovom vlasništvu. Plenidba imovine ove zdravstvene ustanove, u vrednosti od 1, 1 milion evra zakazana je za ponedeljak, 22. maj 2017. godine u 9 sati ujutru.

Zaposleni, njih 1.200 koji su u šoku, najavljuju da će telima braniti imovinu bolnice, koja samo može da se zatvori, ukoliko se zaplene aparati i vozni park (pokretna imovina).

U 9 sati u ponedeljak dolaze izvršitelji da plene pokretnu imovinu bolnice. Ako nam odnesu pet ultrazvučnih aparata sa urologije, ginekologije, hirurgije, možemo samo da zatvorimo bolnicu. Nek nam odvezu i vozni park – četiri hitne pomoći, mi smo gotovi – kažu zaposleni ove zdravstvene ustanove.

O svemu je obavešteno Ministarstvo zdravlja, a po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 i 106/2016 - autentično tumačenje) izvršitelji mogu da odnesu svu pokretnu imovinu poput ultrazvučnih aparata, kolor doplera, vozni park…

To u prevodu znači da staje operacioni program, nema porođaja… -

KBC "Dr Dragiša Mišović" na udaru je izvršitelja od aprila ove godine zbog 12 ari zemlje, u Kronštatskoj ulici broj 7 koje je pripadalo Beograđanki S.T.

Po pravosnažnoj presudi bolnica Simonidi Tanasijević, vlasnici zemljišta treba da plati naknadu u iznosu od 1,1 milion evra (111.5490.290,00 dinara).

Sporno parče zemlje je u oktobru 1960. godine nacionalizovala država, a zatim ga je 1963. godine KBC "Dr Dragiša Mišović " kupio od Narodnog odbora Opštine Savski venac i platio ga u tri rate. Sve bi to bilo u redu da tu zemlju od svega 12 ari, nije u međuvremenu promenilo još dva vlasnika. Prvo ga je od bolnice "Dr Dragiša Mišović" kupio Dom časnih sestara, koje su tu izgradile kuću, a zatim su tu zemlju 1992. godine prodale preduzeću "Koling", koje je u stečaju i koje je i dan-danas upisano na toj parceli.

Postupak protiv bolnice pokrenut je 2011. godine. Vlasnica zemljišta, koja ju je dobila u nasledstvo od strica, dobila je pravosnažno slučaj na sudu i prošle godine je došlo rešenje o izvršenju. Bolnica je vlasnici isplatila tri miliona dinara a kako nisu imali više, računi bolnice su blokirani, pa su im u aprilu izvršitelji zakucali na vrata, a po imovinu dolaze u ponedeljak.

U međuvremenu, trebalo je na miran način da se reši spor. Pominjalo se i da će S.T. odustati od potraživanja, čak je i izjavila da je zadovoljna sumom novca koju je već dobila od bolnice, ali je očigledno došlo do novog preokreta. Na štetu bolnice.

Izvor: Vebsajt Telegraf, Lj. R., 17.05.2017.
Naslov: Redakcija