Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Neefikasno vođenje postupka sa jedne i zloupotreba prava na odbranu sa druge strane najčešći su mehanizmi za odugovlačenje procesa


Sudije su u 2016. godini rešile su skoro tri miliona predmeta. Završeno je milion predmeta starijih od dve godine, među njima i najduži proces vođen pred srpskim sudovima koji je trajao 36 godina. Mnogi slučajevi se, međutim, završe oslobađajućom presudom, zbog zastarelosti.

Zastara je reč koja se često upotrebljava kada se govori postupcima u srpskom pravosuđu.

Neefikasno vođenje postupka sa jedne i zloupotreba prava na odbranu sa druge strane. To je najčešći mehanizam za odugovlačenje procesa, kažu pravnici.

"Zatrpavanje suda velikom dokumentacijom, zahtevanje izuzeća sudija ili tužioca u postupku koje nije osnovano, nemamo rok koliko bi istraga trebalo da traje pa neke istrage traju godinama", kaže Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Tužioci ne vide razlog za kritike da se postupci namerno odugovlače. Dugotrajno vođenje krivičnih procesa, priznaju, jeste problem.

"Ono što je hronični problem srpskog pravosuđa, prvenstveno tužilaštva jeste to da mi nemamo dovoljno kapaciteta u smislu broja zamenika javnih tužilaca s obzirom da smo preuzeli obavezu tužilačke istrage, a da u međuvremenu nismo dobili značajno povećanje broja ljudi", kaže Svetlana Nenadić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Prema njenim rečima, problema ima i u vezi sa Zakonikom o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) u delu gde tužilac ne može na efikasan način da rukovodi radom policije.

A, to što je javnost ponekad razočarana ishodom predmeta, Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić pripisuje zaključivanju na osnovu netačnih informacija koje mogu da pročitaju ili vide u pojedinim medijima. Poručuje da ni njegove kolege u Tužilaštvu, ni on - ne reaguju na pritiske.

"Naravno da svi pritisci i preko medija i pritisci javnosti imaju odjeka i u Tužilaštvu, ali mi se na njih ne osvrćemo, nego radimo svoj posao i taj predmet vodimo do kraja", kaže Nenadić.

Evropska sudska praksa poznaje i mehanizam da se odugovlačenje spreči - spisak predmeta i alarm kada su pred zastarom. U Srbiji nema ni spiska ni alarma.

Izvor: Vebsajt RTS, Jelena Terzić, 17.05.2017.
Naslov: Redakcija