Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: DRUšTVO PROIZVOđAčA FONOGRAMA NAVODI DA SUDIJE SLABO POZNAJU PROPISE I PRAVNE POJMOVE IZ OVE OBLASTI, PA IMAJU PROBLEM SA RAZLIKOVANJEM AUTORSKOG, INTERPRETATORSKOG I PRAVA PROIZVOđAčA FONOGRAMA


Nedavno je u Beogradu osnovano Društvo proizvođača fonograma "Matrica", sa ciljem da se vlasnicima zapisa zvuka vrate Zakonom o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 - odluka US) predviđena prava, a javnosti skrene pažnja na probleme sa kojima se susreću.

Kako je objasnio osnivač "Matrice" Slobodan Nešović umesto proizvođača fonograma (zvučnih zapisa) prihode ubiraju oni koji na to nemaju prava – izdavači.

Ugovorom sa proizvođačem diskografi stiču prava da fonogram samo stave na nosač zvuka, koji potom umnožavaju i plasiraju na tržište. Problem nastaje jer se vrlo često izdavač legitimiše kao vlasnik fonograma i ubira naknadu od njihovog iskorišćavanja. Ovakvi scenariji su posebno česti u slučaju fonograma nastalih poslednjih 20 godina, kada su velike izdavačke kuće koristile svoju monopolsku poziciju – kaže Nešović.

Pravni zastupnik "Matrice", Srđan Mitrić, ističe još jedan od problema na koje nailaze proizvođači fonograma – kada zatraže pravdu pred sudom, obično se susreću sa sudijama koje nisu upoznate sa pravnim propisima iz ove oblasti.

Utisak je da sudije slabo poznaju propise i pravne pojmove iz ove oblasti, pa imaju problem sa razlikovanjem autorskog, interpretatorskog i prava proizvođača fonograma – ističe Mitrić.

Zbog nerazumevanje pravne materije, ova organizacija će u narednom periodu organizovati edukativne skupove kako za pravnike, tako i za proizvođače fonograma.

Izvor: Vebsajt Politika, V. M. A., 17.05.2016.
Naslov: Redakcija