Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA SOS ŽENSKOG CENTRA ZA UVOĐENJE "NORDIJSKOG" MODELA ZAKONA O PROSTITUCIJI: OVAJ MODEL PORAZUMEVA POTPUNO UKIDANJE PROSTITUCIJE, KAżNJAVANJE KORISNIKA I MAKROA KOJI DISTRIBUIRAJU TE USLUGE, A PROTIV JE KAżNJAVANJA żENA KOJE SU SEKSUALNO EKSPOATISANE


SOS Ženski centar zalaže se da se u Srbiji uvede takozvani "nordijski" model Zakona o prostituciji, koji je nedavno usvojila i Francuska. U Centru ističu da taj model ne podrazumeva legalizaciju prostitucije, kako to odmah građani percipiraju, nego njeno potpuno ukidanje i da oni koji kupuju usluge, kao i makroi koji distribuiraju te usluge i vrše nasilje nad ženama, budu kažnjeni.

U Francuskoj je početkom aprila 2016. godine usvojen "nordijski" model Zakona o prostituciji, čiime je ova zemlja glasala za kažnjavanje makroa i muškaraca koji kupuju žene u prostituciji, a protiv je kažnjavanja žena koje su seksualno ekspoatisane, objašnjava Ivana Perić iz novosadskog SOS ženskog centra.

"Francuska je uradila dobru stvar jer taj Zakon ima jasan fokus, a to je da osudimo krivce, a ne žrtve. Vrlo često je, kada je reč o nasilju nad ženama, nažalost, obrnuto, da mi još uvek osuđujemo i kao društvo, a nažalost i zakon, osuđujemo žrtve, a ne počinioce. Kada kažem zakonski, to znači da su kazne blage, da procedure traju, da se veliki broj procesa ne dovrši do kraja i da krivac često bude oslobođen", navela je Perić.

U isto vreme se ženama koje se bave prostituicijom, ističe Perić, najčešće predlaže da odustanu od gonjenja. Ona dodaje i da se ovaj "nordijski" model primenjuje i u Norveškoj, Švedskoj i na Islandu, ali da je to još uvek mali broj zemalja koje su prepoznale da su žene najranjivija grupa u lancu prostitucije.

"Akcenat je na tome da je to kriminalni čin, ali da nisu žene te koje se ponašaju kriminalno i nisu te koje podležu krivičnoj odgovornosti, već oni koji ih zloupotrebljavaju. Ovaj Zakon zapravo znači da je prostitiucija nasilje i da treba da kažemo ‘stop’ takvom obliku nasilja. To je seksualna eksploatacija i to je najčešće i najveće polje zloupotrebe žena, odnosno najgorih i najtežih oblika nasilja. Za ženu ne postoji veća trauma od seksualnog nasilja", rekla je Perić.

Ona objašnjava i da ovaj Zakon pospešuje ravnopravnost i propisuje pružanje psihosocijalne i finansijske podrške ženama koje izlaze iz prostitucije.

Podsetimo, u Srbiji je, prema Zakonu o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), predviđeno kažnjavanje korisnika usluga, ali i kažnjavanje žena koje se bave prostitucijom. Kako kažu u SOS ženskom centru, na taj način država kažnjava i krivi žrtve, a ne one koji su ih doveli u takvu situaciju i apeluju na nadležne da se stavi na stranu žena i kaže stop nasilju nad njima.

Izvor: Vebsajt Kanal 9, 12.04.2016.
Naslov: Redakcija