Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZADRUGAMA: ZADRUżNI SAVEZ VOJVODINE UKAZUJE DA PREVOđENJE DRUšTVENE U ZADRUżNU SVOJINU, PROPISANO OVIM ZAKONOM, NE IDE KAKO JE PLANIRANO. NAVODE DA U KATASTRU TRAżE POTVRDE O RAZGRANIčENJU, KOJE IM JE MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ZAšTITE żIVOTNE SREDINE VEć DOSTAVILO


Donošenje Zakona o zadrugama ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon) izazvalo je pozitivne reakcije u javnosti, jer se na ovaj Zakon čekalo godinama, kako bi se rešili problemi koji su ostali u nasleđu prošlosti.

Međutim, kako u Zadružnom savezu Vojvodine kažu, prevođenje društvene u zadružnu svojinu, propisano ovim Zakonom, ipak ne ide kako je planirano.

"U više katastara na teritoriji Vojvodine imamo već doneta rešenja o upisu zadružne svojine, međutim, na sve njih su uložene žalbe od strane nadležnog državnog pravobranioca. Po tom pitanju smo već imali jedan sastanak u Ministarstvu privrede sa svim zainteresovanim državnim organima za ovaj postupak, gde je dogovoreno kako će se ovi problemi prevazići. Međutim, posle sastanka mi smo svedoci da ipak problem nije rešen", rekla je Jelena Nestorov Bizonj, sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine.

Sve žalbe su istog tipa, te je jasno da se one podnose po automatizmu. Kod svih zadruga koje su podnele zahtev za prevođenje društvene u zadružnu svojinu ovo razgraničenje je izvršeno, te su to katastri i upisali.

"Imamo još jedan problem koji se u međuvremenu pojavio, a to je kod katastara koji odlažu donošenje rešenja i to na način da traže dodatne dokumentacije od zadruge, pri čemu Zakon to ne propisuje osim u slučaju ako katastar istom dokumentacijom ne raspolaže. Naime, Zakonom je propisano da će se prevođenjem u zadružnu svojinu izvršiti bez ponovne ocene isprava. To bi značilo uvodom u evidenciju katastra koji treba da ustanovi da li poseduje ili ne sve potrebne dokumente. Ukoliko ih poseduje donosi rešenje", navela je Nestorov Bizonj.

Ipak, u katastru traže potvrde o razgraničenju koje je, kako Bizonj kaže, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine već dostavilo katastru. Razlozi za nastale probleme su, kako u Zadružnom savezu ističu, neosnovani, jer su zadruge po ranijim zakonima svoje obaveze izvršile i treba im dozvoliti da ostvare svoja prava u pogledu upisa zadružne svojine. Zakon štiti zadrugare, a ovo je samo bespotrebna prepreka, koja ne može da spreči sprovođenje Zakona, dodala je Bizonj.

Izvor: Vebsajt Kanal 9, 13.04.2016.
Naslov: Redakcija