Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI STRATEGIJA FINANSIJSKIH ISTRAGA: UVODE SE FINANSIJSKI FORENZIČARI PRI TUŽILAŠTVIMA


Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će Srbija po prvi put dobiti Strategiju finansijskih istraga, koja predviđa specijalne istražne timove pri tužilaštvima, u kojima će biti eksperti - finansijski forenzičari.

Takođe, kada je u pitanju poštovanje ljudskih i manjinskih prava, ministar je naveo da Srbija ima dobar zakonski okvir, ali koji se nedovoljno primenjuje. Iz tog razloga, rekao je Selaković, formirana je radna grupa za izradu posebnog Akcionog plana, kojim će se urediti načini i dinamika primene propisa u vezi sa položajem nacionalnih manjina.

To je rečeno na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za susedsku politiku i proširenje Evropske komisije Kristijanom Danielsom, sa kojim je razgovarao o procesu evrointegracija i koracima koji su učinjeni u cilju otvaranja Poglavlja 23 - pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava.

Na kraju sastanka, Selaković i Danielson su se usaglasili da od ispunjenja zadataka i postizanja ciljeva koji će biti definisani Akcionim planom za Poglavlje 23, zavisi i dalji napredak Srbije na putu ka EU.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 18.03.2015.