Zastava Bosne i Hercegovine

DRUGA SEDNICA PRVOG REDOVNOG ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2015. GODINI: ZAKLJUčEN ZAJEDNIčKI NAčELNI I JEDINSTVENI PRETRES O PREDLOGU ZAKONA O OGRANIčAVANJU RASPOLAGANJA IMOVINOM U CILJU SPREčAVANJA TERORIZMA I PREDLOGU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA CARINSKOG ZAKONA, KOJI PODRAZUMEVA UVODJENJE NOVOG KOMPJUTERIZOVANOG TRANZITNOG SISTEMA


Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović je, obrazlažući Predlog zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, koji predviđa zamrzavanje imovine onima koji se nađu na listama terorista, njihovih finansijera i pomagača, rekao da će listu utvrditi Vlada, na osnovu tri izvora informacija.

Jedan izvor je sistem UN, drugi su informacije od domaćih nadležnih organa i treći su moguće informacije od drugih država, precizirao je ministar.

On je naveo da Srbija predlogom ovog zakona usklađuje zakonsku regulativu sa ratifikovanim konvencijama UN, a istovremeno ispunjava i obaveze koje proizlaze iz članstva u Savetu Evrope, s obzirom na veliko kašnjenje u donošenju propisa.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon omogućava Srbiji da poštuje sve obaveze prema UN i Savetu Evrope i svim drugim važećim međunarodnim zakonima, pri čemu je njegov cilj unapređenje borbe protiv terorizma ustanovljavanjem sistema preventivnih i represivnih mera protiv finansiranja terorizma i ograničavanje teroristima i njihovim finansijerima da raspolažu imovinom.

Reč je, kako je objasnio, o privremenom ograničavanju u raspolaganju imovinom dok se ne sprovedu svi drugi zakonom utvrđeni postupci.

Vujović je, govoreći o izmenama Carinskog zakona, rekao da je glavna novina uvođenje novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema koji bi omogućio Srbiji da olakša sprovođenje tranzitnog postupka robe, što je preduslov pristupanja Konvenciji o zajedničkom tranzitu.

On je istakao da izmene Carinskog zakona omogućavaju dalje usaglašavanje sa carinskim zakonima EU, a novina je uvođenje prihvatanja ne samo bankarske garancije, nego i drugih oblika obezbeđivanja carinskog duga

Izvor: Press služba Narodne skupštine Republike Srbije, 18.03.2015.