Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O STRUČNOM USAVRŠAVANJU PROSVETNIH RADNIKA: Koliko će prosvetnih radnika moći da skupi dovoljan broj bodova


Beograd - Najveći broj nastavnika u Srbiji koji su zaposleni pre 1. jula 2004. neće moći do kraja ove školske godine da skupi 120 bodova iz različitih oblika stručnog usavršavanja, na šta ih obavezuje istoimeni pravilnik, saglasni su sagovornici Danasa. Oni ukazuju da mnogi odobreni seminari ne doprinose poboljšanju nastavne prakse, kao i da se stručno usavršavanje pretvorilo u unosan biznis od koga korist imaju pojedinci.

- Sindikat obrazovanja Srbije je više puta tražio da se uvede red u ovu oblast, odnosno da se ograniči broj akreditovanih seminara i smanji broj bodova koje zaposleni moraju da sakupe u roku od pet godina na 80.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika procenjuju da će samo prosvetari u velikim gradovima moći da skupe propisanih 120 bodova, jer većina lokalnih samouprava, posebno siromašnijih, ne izdvaja novac za stručno usavršavanje nastavnika.

Dugogodišnji predsednik Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola Svetozar Kozarov kaže da je pomenuti zahtev „nerealan“.

- Sistem stručnog usavršavanja treba da se menja, da na seminarima bude manje teorije, a više prakse. Zasad ne vidim da su nastavnici imali velike koristi od pohađanja seminara. Mnogo su bolji efekti usavršavanja unutar škola, koje je pritom i besplatno - kaže Kozarov za Danas.

Jasna Janković, iz Unije sindika prosvetnih radnika smatra da je postojeći sistem stručnog usavršavanja dobro zamišljen, ali da nedostaje kvalitetna praksa.

- Seminari stručnog usavršavanja treba da služe da profesori nešto nauče, a ne za fiktivno skupljanje bodova. Dešava se da vikend koji je neradni provedete na seminaru, slušajući nekoga ko priča teoriju i nikada nije ušao u odeljenje.

Na pitanje ko će proveravati da li zaposleni imaju potrebnih 120 bodova, ona odgovara:

- Ministarstvo prosvete nema razrađen sistem za polaganje licence, a treba da očekujemo da će pratiti da li nekoliko desetina hiljada nastavnika ima 120 sati sa seminara? Od toga neće biti ništa - smatra Jankovićeva.

Izvor: www.danas.rs, V. Andrić