Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: U slučaju otkaza aranžmana od 60 pa do 45 dana pre polaska na put agencija može naplatiti svoje administrativne troškove, koji, zavisno od vrste rezervacije, mogu da iznose od tri do pet odsto vrednosti aranžmana. Kada ostane manje od 45 dana do puta, agencija regularno ima pravo da zadrži pet odsto od uplaćene sume


First minut aranžmani, koji su zbog velikih popusta i najjeftiniji, uvek se prvi rasprodaju, ali građani treba da znaju da u slučaju sprečenosti da odu na odmor neće moći lako da povrate uplaćen novac.

Da bi izbegli da u slučaju neke nevolje ostanu i bez odmora i bez para, jedini način je uplata osiguranja od otkaza putovanja, ali i tada treba znati da ono ne pokriva baš sve razloge za odustajanja od puta.

- Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon, 93/2012 i 84/2015) predviđa da u slučaju otkaza aranžmana od 60 pa do 45 dana pre polaska na put agencija može naplatiti svoje administrativne troškove, koji, zavisno od vrste rezervacije, mogu da iznose od tri do pet odsto vrednosti aranžmana. Kada ostane manje od 45 dana do puta, agencija regularno ima pravo da zadrži pet odsto od uplaćene sume - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA).

On dodaje da putnici treba da znaju da ne mogu otkazati first minut putovanja pod istim uslovima pod kojim su ih kupili.

- Zato je preporuka svima koji rano putuju da uplate osiguranje od otkaza putovanja i da u slučaju bolesti ili smrti člana porodice dobiju 100 odsto uplaćenog iznosa. Bez tog osiguranja agencija ne bi imala obavezu da išta vrati ako je putnik otkazao aranžman dan pre puta ili na sam dan putovanja - ističe Seničić i dodaje da agencija mesec dana pre putovanja ima pravo da putniku koji otkaže putovanje oduzme 30 odsto iznosa.

U opštim uslovima putovanja svake agencije piše pod kojim uslovima možete otkazati putovanje, jer osiguranje pokriva samo nepredviđene slučajeve.

Seničić ističe da cena osiguranja od otkaza putovanja iznosi od dva do četiri odsto vrednosti aranžmana:

 - Juta pokušava da obezbedi garancije da to osiguranje bude 100 do 200 dinara po osobi, kako bi svi putnici mogli da ga uzmu. Naša je namera da svi aranžmani budu osigurani od otkaza i pregovaramo sa agencijama o tome. -

Izvor: Vebsajt Kurir, Slavica Tomčić, 14.02.2018.
Naslov: Redakcija