Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RADNI TEKST IZMENA USTAVA RS: Drugi okrugli sto u okviru javne rasprave 19. februara 2018. godine u Novom Sadu


Važno je da Srbija ima odgovorno sudstvo koje radi transparentno i da se ne dovodi u pitanje da ono treba da bude politički nezavisno, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavivši da će učestvovati u javnoj raspravi o izmenama Ustava.

Brnabić je, povodom kritika da se predloženim amandmanima na Ustav omogućava veći uticaj vlasti na pravosuđe, istakla da se sve sugestije uzimaju ozbiljno i da je nekoliko puta o toj temi razgovarala sa ministrom pravde Nelom Kuburović, zbog čega predstoji još jedan krug javne rasprave.

Iskreno nam je stalo do toga da dođemo do najboljeg mogućeg predloga izmena Ustava, koji će biti upućeni Venecijanskoj komisiji, objasnila je ona i dodala da će to telo onda dati dodatne preporuke, tako da ima još dosta vremena do konačnog nacrta.

Predsednica Vlade je poručila da će učestvovati na okruglom stolu koji će tim povodom biti održan u Beogradu.

Važno nam je da sudstvo bude nezavisno i mnogo efikasnije, ali i da ima potpunu odgovornost, tako da je dosta težak balans između te tri stvari, ocenila je Brnabić i dodala da je otvorena za sve primedbe i predloge kroz javne rasprave.

Premijerka je podsetila na to da je to pitanje izuzetno važno u vezi sa nastavkom evropskog puta Srbije i otvaranjem novih poglavlja.

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije organizuje drugi okrugli sto u okviru javne rasprave povodom Radnog teksta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa u ponedeljak, 19. februara, u 10 časova, u Gradskoj kući u Novom Sadu, Trg Slobode 1.

Nakon predstavljanja pomenutog dokumenta, prisutni će imati priliku da iznesu svoja mišljenja, sugestije i kritike.

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa zvanično je počela 22. januara, kada je Ministarstvo pravde na svojoj internet prezentaciji objavilo ovaj tekst, a do sada je održan okrugli sto u Kragujevcu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.02.2018.
Naslov: Redakcija