Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 27: Nacrt pregovaračke pozicije do kraja juna 2018. godine


Cilj Ministarstva zaštite životne sredine je da do kraja juna završi nacrt predloga pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, izjavio je ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan.

Trivan je objasnio da nakon toga sledi usaglašavanje sa Evropskom komisijom, što će trajati nekoliko meseci, istakavši da će Srbija biti spremna za otvaranje tog poglavlja kada bude završen nacrt pregovaračke pozicije.

Prema njegovim rečima, procenjeno je da je Srbiji za dovođenje životne sredine u red po svetskim standardima potrebno približno 15 milijardi evra u narednih 30 godina.

On je ukazao na to da naša zemlja nema ta sredstva, ali da veruje da je Evropska komisija spremna na to da nam pomogne i obezbedi polovinu tog novca, a ostatak moramo sami da pronađemo.

Naša zemlja bi finansijska sredstva mogla da pronađe iz inostranih fondova, ali i privatnih izvora kroz javno-privatno partnerstvo u oblasti životne sredine, naveo je ministar.

Trivan je, govoreći o zaštiti prirode, rekao da je cilj Srbije da do 2020. godine deset odsto teritorije naše zemlje bude pod zaštitom, što je nedovoljno, jer EU u tom periodu ima cilj da pod zaštitom bude 20 odsto teritorije.

Ministar je najavio i proveru stanja zaštićenih prirodnih dobara, ocenjujući da nije siguran da svi oni zaslužuju status koji imaju.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević podsetila je na to da je Strategijom EK o proširenju na Zapadni Balkan dat okvirni period za Srbiju i Crnu Goru da bi do 2025. godine mogle da pristupe EU, a da to znači da pregovarački proces mora da se završi do 2023. godine.

Ta godina će brzo doći, a merilo uspeha neće biti to što smo usvojili zakone, već valjanost njihove implementacije, naglasila je Miščević i dodala da su značajna sredstva neophodna za ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 27.

Član Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Anđelka Mihajlov podsetila je na to da u oblasti zaštite životne sredine Evropska komisija kaže da je Srbija transponovala zakonodavstvo EU, a da je najveći problem u implementaciji.

Izvor: Vebsajt Vlade, 14.02.2018.
Naslov: Redakcija