Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MATIČNIM KNJIGAMA: Predviđeno izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je na javnoj raspravi o Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama da ova zakonodavna inicijativa predstavlja završetak velikog posla na modernizaciji matičarske službe.

Ružić je podsetio na to da su matičari u Srbiji u tom procesu uneli približno sto miliona prepisa iz papirnih matičnih knjiga u elektronski oblik, i naglasio da su glavni ciljevi predloženih zakonskih izmena zasnovani na principima modernizacije, racionalizacije, sigurnosti, profesionalizacije i efikasnosti rada.

Novina koju ovaj zakon donosi, a koja je u skladu sa principom modernizacije, jeste uspostavljanje Registra matičnih knjiga, kao jedinstvene baze podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi, uz istovremeno zadržavanje papirnog oblika, čime se obezbeđuje maksimalna sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vođenja matičnih knjiga, ukazao je on.

Ministar je istakao da je jedno od najznačajnijih pitanja koje je predmet regulisanja ovog zakona mogućnost upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja.

Ovo predstavlja naš ustavni princip i evropsku vrednost na čije smo se preuzimanje obavezali Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, rekao je Ružić.

On je dodao da po ovom pitanju pomenuti Nacrt zakona predlaže liberalan pristup, prema kojem je ovaj podatak fakultativan – upisuje se na zahtev, saglasnom voljom roditelja.

Ministar je ocenio da je sve više u praksi prisutna situacija u vezi sa promenom pola, pa se sledeća značajna novina odnosi na evidenciju promene pola, koja je uslov za ostvarivanje velikog broja drugih prava.

Takođe, Ružić je napomenuo i da se tim nacrtom predvidelo izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, što će, kako je ukazao, značiti našoj dijaspori.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.02.2018.
Naslov: Redakcija