Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O SMANJENJU RIZIKA OD ELEMENTARNIH NEPOGODA I UPRAVLJANJA VANREDNIM SITUACIJAMA: PREDVIđENO FORMIRANJE DIREKCIJE ZA SMANJENJE RIZIKA I UPRAVLJANJE VANREDNIM SITUACIJAMA KAO POSEBNE ORGANIZACIJE VEZANE DIREKTNO ZA VLADU RS


Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je pripremljen Nacrt zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i upravljanja vanrednim situacijama, a da je suština novog zakonskog rešenja preventiva. Nacrt zakona je rađen od avgusta do decembra 2015. godine i pripremljen je u saradnji sa Kancelarijom za obnovu.

On je istakao da je novim Nacrtom zakona predviđeno formiranje Direkcije za smanjenje rizika i upravljanje vanrednim situacijama kao posebne organizacije vezane direktno za Vladu Republike Srbije.

"Radimo sve u duhu 'Sendai okvira' za delovanje iz 2015. godine, kao strateškog dokumenta UN", rekao je Marić, izrazivši nadu da smo lekcije iz 2014. naučili i da ćemo uspeti da ih primenimo kroz zakonska rešenja i da se pripremimo za godine koje su pred nama, a koje će definitivno obeležiti vanredne situacije, bilo da je reč o poplavama, požarima, zemljotresima...

On je istakao i da se zna da će Nacrt zakona biti usvojen nakon izbora. "Što se nas tiče, mi smo posao završili i željno očekujemo da dođe do njegovog usvajanja", rekao je Marić, ocenjujući da je neophodno da se nastavi finansijsko ojačavanje te službe. Prema njegovim rečima, neophodno je da ta služba ima kontinuitet u finansiranju u godinama pred nama i da ispravlja greške koje smo, a pre svega u preventivi, pravili.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 18.02.2016.
Redakcija