Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORTAL SUDOVA PONOVO RADI OD 24. FEBRUARA 2014. GODINE


Portal sudova Srbije, preko kog građani mogu da se upoznaju sa tokom svojih predmeta i drugim informacijama u vezi srpskih sudova, ponovo će biti aktivan od 24. februara, objavilo je Ministarstvo pravde i državne uprave na svom sajtu.

Portal će biti javno dostupan na veb adresi www.portal.sud.rs.

Rešenjem Poverenika za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o licnosti Rodoljuba Šabića krajem prošle godine na Portalu sudova je zabranjena obrada podataka o ličnosti stranaka i učesnika u postupcima pred sudovima opšte nadležnosti zbog čega je softver morao da bude usklađen sa tim nalogom.

Za razliku od ranijih rešenja kada je pretraga podataka mogla da se vrši preko ličnog imena stranaka u okviru servisa "Tok predmeta", sada će pretraga biti jedino moguća preko označenog broja predmeta u nadležnom sudu.

Zabrana obrade podataka o ličnosti je izvršena imajući u vidu da je obrada bila u suprotnosti sa pojedinim odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navodi se u informaciji Ministarstva objavljenoj na njegovom sajtu.

Vraćanjem Portala svakom građaninu će biti omogućen uvid u podatke sudova, a sve to poštujuci odredbe zakona koje garantuju zaštitu podataka o ličnosti, a u skladu sa rešenjem Poverenika, navodi ministarstvo.

Shodno tome, Portal sudova će sadržati podatke čija je obrada prema rešenju Poverenika moguća, a to su - opšti podaci o sudovima (vrste sudova i njihove nadležnosti, adrese sedišta, kontakt telefoni kao i drugi osnovni podaci o sudovima), navodi Ministarstvo.

Građanima će biti javno dostupan servis "Tok predmeta" koji omogućava praćenje pojedinih predmeta određenih sudskih upisnika, i to informacije da je određeno pismeno primljeno u sud, da je određeni akt suda ekspedovan, podaci o zakazanim ročištima i drugo, uz ogranicenja koja proizlaze iz Poverenikovog rešenja.

Servis "Atlas pravosuđa" - višejezični servis koji sadrži informacije značajne za međunarodnu pravnu pomoć, odnosno informacije korisne za strane građane i ustanove kojima treba pristup našem pravosuđu, uključujući i mogućnost pretrage nadležnih sudova prema poštanskom broju ili nazivu mesta, takođe će biti javno dostupan kao i servis "Registar izvršnih dužnika".

Taj Registar omogućava uvid u Knjigu izvršnih dužnika koju su osnovni i privredni sudovi dužni da vode u izvršnom postupku na osnovu Zakona o izvršenju i obezbedenju kao i Sudskog poslovnika, takođe će biti vidljiv na Portalu sudova.

Tako dostupan Portal će na ovaj način omogućiti uvid u podatke na koje svaki građanin ima pravo, poštujući odredbe zakona koje garantuju zaštitu podataka o ličnosti, a u skladu sa navedenim rešenjem Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: Tanjug, 18.2.2014.