Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKOM DOKUMENTU, ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I USLUGAMA OD POVERENJA U ELEKTRONSKOM POSLOVANJU: Do kraja januara 2018. godine biće pripremljene četiri uredbe za primenu Zakona


Četiri uredbe za primenu Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017 - dalje: Zakon) biće izrađene do kraja januara, dok se izrada svih podzakonskih akata očekuje u prvoj polovini ove godine, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

"Nećemo čekati zakonski rok, a to je 18 meseci, već ćemo nastojati da što pre omogućimo implementaciju ovog zakona, jer je on najbolji pokazatelj spremnosti države Srbije da usvoji vrednosti koje su ključne u modernom poslovanju i komunikaciji, i neophodne za uspešnu digitalizaciju privrede i državne uprave u skladu sa prioritetima Vlade Republike Srbije", istakla je Matić.

Ona je na predstavljanju Zakona, u Američkoj privrednoj komori u Beogradu, podsetila da je u njegovoj izradi veliki doprinos dao privredni sektor.

Matić je ocenila da će primena tog Zakona omogućiti povećanu upotrebu elektronskog dokumenta, odnosno, smanjenje "papirologije" u poslovanju i komunikaciji.

Kako je istakla, uređenjem oblasti elektronske identifikacije i uvođenjem različitih nivoa šema identifikacije biće omogućeno masovnije korišćenje elektronskih servisa i obavljanje elektronskih transakcija, a Zakon će omogućiti i razvoj usluga od poverenja: garantovanje verodostojnosti podataka u elektronskim transakcijama, uvođenje pouzdanog potpisa u klaudu, elektronske dostave i kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

Izvor: Vebsajt B92, 17.01.2018.
Naslov: Redakcija