Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROMENA STATUTA BEOGRADA U NAREDNIH 6 MESECI


Pravna baza Paragraf Lex

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je početak rada na izmeni Statuta Beograda za sredu 21. januar kada će biti doneta odgovarajuća odluka na sednici skupštine grada, čime će početi proces izmene.

"Formiraćemo komisiju u kojoj će biti i predsednici gradskih opština, predstavnici iz grada i počećemo da prikupljamo predloge opština. Važno je da ćemo koristi iskustva drugih gradova kao što su Beč, Budimpešta, Pariz, Berlin i nadam se da ćemo za ne duže od šest meseci izaći pred građane sa predlogom novog Statuta, odnosno novog uređenja grada Beograda i da ćemo tada imati mnogo efikasniji sistem."

Prema njegovim rečima, Statut treba izmeniti u smislu decentralizacije nekih funkcija, a centralizaciji nekih drugih, jer sadašnji ne prepoznaje razlike među opštinama - negde je previše centarlizovao funkciju u smislu da dolazi do zagušenja, a sa druge strane je dao decentralizaciju koja je na uštrb efikasnosti. "Novim Statutom je potrebno omogućiti građanima da što više poslova završe što bliže mestu gde žive"

Izvor: Studio B, 18.01.2015.