Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA KOMORE PRAVNIH BRANILACA GLASALA ZA DOGOVOR S MINISTARSTVOM PRAVDE


Skupštini je prethodila Konferencija advokata koja je trajala četiri sata u užarenoj atmosferi

Delegati u Skupštini Advokatske komore Srbije usvojili su sporazum koji su potpisali stručni timovi AKS i Ministarstva pravde, i odlučili da UO Komore proglasi prekid štrajka čim izmene notarskih zakona prođu Parlament i budu objavljene u "Službenom glasniku".

Mada su bila prisutna 93 delegata, za sporazum su glasala 63, protiv je bilo 4, a uzdržan jedan. Sednici u beogradskom Domu sindikata prisustvovao je i predsednik Javnobeležničke komore Miodrag Đukanović.

Skupštini je prethodila Konferencija advokata, koja je trajala puna četiri sata u užarenoj atmosferi, ali je na kraju 454 prisutnih glasalo "za", a 176 "protiv". Protivnici sporazuma, najvećim delom iz beogradske Advokatske komore, kritikovali su svoje predstavnike da su verifikovali protivustavne zakonske izmene.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević pozvao je advokate na jedinstvo, jer, kako je rekao, sprema se novi Zakon o advokaturi kojim se pokušava ukidanje regionalnih komora i centralizacija, pa je jedinstvo potrebnije nego ikad. Dodao je i da je potpisan sporazum, iako su izmenjeni notarski zakoni i dalje loši, maksimum koji se mogao dobiti, a Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći povučen je iz procedure.

Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde, pozdravio je usvajanje sporazuma i naglasio da će Ministarstvo u najkraćem mogućem roku završiti sve procedure potrebne da se izmene zakona nađu pred Vladom, a zatim i pred poslanicima.

- Očekujemo od parlamenta da brzo usvoji izmene, i apelujem na advokate da što pre uđu u sudnice - rekao je Backović.

Izvor: www.vecernjenovosti.rs

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: