Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS USVOJILA STRATEGIJU RAZVOJA EUPRAVE RS DO 2018. GODINE


Vlade Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj 17. decembra 2015. godine Strategiju razvoja eUprave Republike Srbije do 2018. godine, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Usvajanjem Strategije razvoja eUprave građani Srbije će dobiti efikasniju, transparentniju Vladu koja im omogućava jednošalterski sistem na Nacionalnom portalu eUprave, kako više ne gubili vreme i novac u birokratskom sistemu. Takođe, realizacija Strategije će doneti uštede na svim nivoima, a pre svega, kroz brzo rešavanje zahteva građana i privrede, optimizaciju državne uprave i veliko smanjenje troškova zbog papirologije.

Tim povodom, direktor Direkcije za eUpravu Dušan Stojanović je izrazio zadovolјstvo povodom usvajanja dokumenta, koji predstavlјa pravi zamajac u promenama poslovanja uprave. "U prva tri meseca očekujemo da dobijemo kompletan institucionalni okvir za ovaj reformski proces koji nedostaje svih godina", rekao je Stojanović i naglasio da će do kraja 2016. godine biti zaokružen zakonodavni okvir koji uklјučuje podršku sprovođenju Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. list SRJ", br. 33/97 i 31/2001 i "Sl. glasnik RS", br. 30/2010), Zakona o elektronskoj upravi i elektronskom plaćanju administrativnih taksi na Portalu.

Takođe, Stojanović je najavio da će do kraja sprovođenja Strategije Republika Srbija dobiti jedinstveni registar građana, jedinstveni sistem za koordinaciju inspekcijskog nadzora i efikasan sistem razmene podataka unutar cele javne uprave.

Tekst Strategije možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 17.12.2015.
Naslov: Redakcija