Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

SKUPŠTINA RS ZAVRŠILA NAČELNU RASPRAVU O IZMENAMA ZAKONA O PODSTICANJU GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE SRBIJE U USLOVIMA EKONOMSKE KRIZE


Poslanici su razmotrili i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, izmene Zakona o plovidbi na putevima i lukama na unutrašnjim vodama, kao i potvrđivanje Sporazuma sa Većem ministara BiH o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

 Ilić: Konverzija leglo korupcije, treba je ukinuti

Ministar građevinarstva i urbanizma izjavio je danas da se izmenama Zakona o planiranju i izgradnji predlaže odlaganje primene konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine do donošenja novog zakona.

Ilić je najavio da će najkasnije za šest meseci biti usvojen novi zakon o planiranju i izgradnji.

Prema, njegovim rečima, Srbija je na rang listi "treća otpozadi za izdavanje građevinskih dozvola, što je poražavajuće" i zato i predlaže da se konverzija konačno i ukine, jer sa njom "ne može da se radi", a postoje i drugi načini da se oporezuje zemljište.

Ilić je ukazao da sada više od dve milijarde evra projekata čeka na realizaciju, ali da trenutno bez konverzije nema građevinske dozvole, iako konverzija nije poznata nijednoj banci i nijedan strani investitor neće da je podrži.

"I to nam je zamereno. Da bi otkočili projekte koji su u fazi pripreme dobijanja dozvole za izgradnju, moramo odložiti konverziju do donošenja zakona o planiranju i izgradnji najkasnije za šest meseci. To je sistemski zakon koji mora pažljivo da se uradi", ponovio je Ilić.

On je ocenio da je konverzija potpuno zaustavila gradnju u Srbiju, da je pre donošenja Zakona o planiranju i izgradnji bilo 180.000 građevinskih radnika, a danas ih je 78.000.

Ilić je dodao da se građevinarima duguje više od dve milijarde dinara, što mora da se učini do kraja godine, precizirajući da su neki projekti urađeni do pola, neki 70 odsto.

"Oni moraju da se završe i zato smo predložili da ovaj zakon važi do 2014. godine, da bi se to i učinilo. To će biti prava pomoć, podsticaj građevinarstvu i podsticaj građevinskoj industriji", smatra ministar.

On je dodao da je postojeća legalizacija objekata neustavna i da je zato je u pripremi zakon koji će omogućiti upis svih izgrađenih objekata u katastar nepokretnosti.

Ilić je rekao da je nedopustivo da postoji 1,3 miliona objekata koji nisu upisani u katastar i dodao da se to mora ispraviti, da svi objekti moraju biti upisani u katastar.

Od tog dana biće zabranjena i sprečena svaka divlja gradnja, rekao je ministar.

On je dodao da se objekti moraju upisati, da će time dobiti i lokalne samouprave, jer će na ime poreza na imovinu imati veći priliv sredstava, biće povećani kreditni kapaciteti države, a i svakog pojedinca koji će upisati objekat.

"Ako će građevinska dozvola biti besplatna, ako će se dobijati za nekoliko dana, na jednom šalteru, zašto je onda ne podići", rekao je Ilić.

LDP je zatražio da se sa dnevnog reda Skupštine Srbije povuku izmene Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize jer je taj zakon jedan od ključnih generatora sistemske korupcije.

Poslanik Bojan Đurić kazao je da je Zakon o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize najbrutalnije kršenje svih pravila ustavnog poretka, slobodne konkurencije i otvorenog tržišta, a da štiti monopole i kartelsko udruživanje.

Na primedbu Đurića da u zakonu nije data analiza njegovih efekata kao i da je navedeno da nisu potrebna sredstva za njegovo sprovođenje, ministar Ilić kazao je da su sredstva za to već obezbeđena u državnom budžetu.

Izvor: Tanjug