Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VOJSCI SRBIJE: Profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije nije dopušteno pravo na štrajk


Najavljeni protest Vojnog sindikata Srbije nije način da se dođe do nečega za šta u ovoj situaciji nema mogućnosti, rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević.

On je podsetio da, prema članu 14. stav 5 Zakona o Vojsci Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 116/2007, 88/2009, 101/2010 - dr. zakon, 10/2015 i 88/2015 - odluka US), profesionalnim pripadnicima nije dopušteno pravo na štrajk.

Vojni sindikat je za 27. novembar 2016. godine zakazao protest čiji cilj je ostvarenje zahteva jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u Vojsci Srbije za unapređenje materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije i zaustavljanje njenog daljeg urušavanja.

Đorđević je istakao da briga o životnom standardu pripadnika Vojske Srbije nije privilegija Vojnog sindikata, već "zajedničko nastojanje da se materijalni položaj i uslovi rada u vojsci poboljšavaju prema realnim mogućnostima države i društva".

"Treba imati u vidu da je kroz istoriju bilo mnogo teških trenutaka, ali da pripadnici Vojske Srbije, koji su uvek delili životne okolnosti sa svojim narodom, nikada nisu pristupali javnim protestima, tako da i najavljeni presedan na koji poziva Vojni sindikat ne treba da ima podršku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske", poručio je on.

ZAKON O VOJSCI SRBIJE ("Sl. glasnik RS", br. 116/2007, 88/2009, 101/2010 - dr. zakon, 10/2015 i 88/2015 - odluka US)

Član 14

Vojnom licu je zabranjeno prisustvovanje skupovima političkih stranaka u uniformi i svaka politička aktivnost izuzev korišćenja aktivnog biračkog prava.

Profesionalni pripadnik Vojske Srbije, učenik i kadet vojnoškolske ustanove i lice na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire ne može biti član političke stranke.

Učešće profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u grupama sindikalnog karaktera mora biti u skladu sa pravilima vojne službe.

Dužnost je pretpostavljenih na svim nivoima da štite interese svojih potčinjenih i da komandnom linijom izveštavaju o svim opštim problemima o kojima su informisani.

Profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije nije dopušteno pravo na štrajk. 

Izvor: Vebsajt N1, 16.11.2016.
Naslov: Redakcija