Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i na godinu dana zatvora, a uslovno na tri godine osudio vlasnika fotokopirnice, jer je bez dozvole autora i izdavača, Centra za izdavačku delatnost Pravnog fakulteta u Novom Sadu, fotokopirao i prodavao udžbenike njihovih profesora


U krivičnom postupku protiv O.P. veći broj svedoka potvrdio je da je u njegovoj fotokopirnici u blizini Univerziteta u više navrata kupovao unapred umnožene fotokopije udžbenika ili delove za koje su im izdavani fiskalni računi.

Visina koristi koju je O.P. ostvario veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao već je oštećene uputio da na osnovu krivične presude, u parničnom postupku potražuju naknadu materijalne štete.

U tom krivičnom postupku utvrđena je povreda autorskih prava nekoliko profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Fotokopirnice oko Pravnog fakulteta u Beogradu protiv kojih su podnete krivične prijave i dalje rade što je olakšavajuća okolnost studentima koji za kopiranu knjigu izdvoje i do pet puta manje novca.

Sve fotokopirnice bave se umnožavanjem knjiga za studente i đake. Neki od njih su zbog kršenja Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011, 119/2012 i 29/2016 - odluka US - dalje: Zakon), kažnjeni novčanom kaznom, i u dobrotvorne svrhu su uplaćivali iznose i do 50.000 dinara, a samo je meni izrečena kazna, godinu dana zatvora, tri godine uslovno, navodi O.P.

On kaže da je tužen na osnovu fiskalnog računa izdatog u radnji, ali da na njemu, osim podatka da je umnoženo 300 strana i cene, drugih podataka nema.

- Nigde se ne navodi o kojoj knjizi je reč. Bez obzira na to, ipak sam osuđen. Moja žalba na presudu nije uvažena - kaže O.P..

Izvor: Vebsajt Srbija danas i Novosti, 16.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija