Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA: Ulazak u EU koštaće 5 evra. Građani zemalja obuhvaćenih viznom liberalizacijom i dalje će moći da putuju bez vize, ali će morati da dobiju odobrenje za putovanje pre samog puta u Šengensku zonu. Za dobijanje odobrenja, građani zemalja koje nisu članice EU, moraće da podnesu zahtev za putovanje preko onlajn aplikacije pre nego što dođu do spoljnih granica EU, a radi procene da li predstavljaju rizik od nelegalne migracije, po bezbednost ili javno zdravlje


Evropska komisija (EK) predložila je uspostavljanje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), radi bolje kontrole putnika izuzetih iz viznog režima, a novi sistem podrazumevaće elektronsko podnošenje zahteva i dobijanje odobrenja za ulazak u EU koje će koštati 5 evra.

Kako se navodi u saopštenju EK, zemlje obuhvaćene viznom liberalizacijom i dalje će moći da putuju bez vize, ali će morati da dobiju odobrenje za putovanje pre samog puta u Šengensku zonu.

Za dobijanje odobrenja, građani zemalja koje nisu članice EU, moraće da podnesu zahtev za putovanje preko onlajn aplikacije pre nego što dođu do spoljnih granica EU, a radi procene da li predstavljaju rizik od nelegalne migracije, po bezbednost ili javno zdravlje.

"Svaki zahtev automatski će se obraditi i proveriti u drugim informacionim sistemima EU, poput SIS-a, VIS-a, baze podataka Evropola i Interpola, EES-a, Eurodac-a, ECRIS-a, kako bi se utvrdilo da li postoje činjenične naznake ili opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje", navodi se u saopštenju EK.

Ukoliko se ne utvrde elementi koji zahtevaju detaljniju analizu, odobrenje za putovanje se automatski izdaje za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a cena odobrenja je 5 evra.

Ovo pravilo primenjivaće se na svim osobama starijim od 18 godina, a samim sistemom ETIAS upravljaće Evropska granična i obalska straža u saradnji sa nadležnim organima zemalja članica EU i Evropolom.

"To će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama Evropske unije (EU), poboljšati unutrašnju bezbednost i omogućiti legalna putovanja preko šengenskih granica", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.11.2016.
Izvod iz vesti