Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UKINUTA OBAVEZA POSEDOVANJA MEĐUNARODNE VOZAČKE DOZVOLE PRILIKOM PUTOVANJA U GRČKU: Grčka sada priznaje vozačku dozvolu Srbije, ali na novom - plastičnom obrascu. U slučaju dužeg boravka u Grčkoj neophodno je dozvolu zameniti za grčku, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita


Vozači koji nameravaju da automobilom putuju u Grčku, više neće morati da vade međunarodnu vozačku dozvolu, objavio je Auto-moto savez Srbije.

Kako se navodi, Grčka sada priznaje vozačku dozvolu Srbije, ali na novom - plastičnom obrascu. U slučaju dužeg boravka u Grčkoj neophodno je dozvolu zameniti za grčku, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita.

Vađenje međunarodne dozvole do sada je koštalo 3.340 dinara, a uslovi za njeno dobijanje bili su pooštreni pa je bio potreban i dokaz da vozač ne poseduje zabranu upravljanja motornim vozilom.

Prema podacima AMSS-a, međunarodna vozačka dozvola i dalje je obavezna u sledećim evropskim zemljama: Albaniji, Belgiji, Danskoj, Italiji, Lihtenštajnu, Monaku, Norveškoj, Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, Švedskoj i Španiji.

Međunarodna vozačka nije potrebna ako se kolima putuje u Austriju, Belorusiju, BiH, Bugarsku, Veliku Britaniju, Grčku, Estoniju, Litvaniju, Letoniju, Irsku, Kipar, Luksemburg, Mađarsku, Makedoniju, Maltu, Moldaviju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Tursku, Ukrajinu, Finsku, Hrvatsku, Crnu Goru i Češku.

Izvor: Vebsajt Danas, 15.10.2016.
Naslov: Redakcija