Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA: PRODAJA POTRAżIVANJA OD GRAđANA MOGUćA SAMO AKO JE KUPAC DRUGA BANKA. U SLUčAJU PRODAJE POTRAżIVANJA, USLOVI KOJE KLIJENT IMA KAO KORISNIK TOG KREDITA NE SMEJU BITI PROMENJENI I KLIJENTI NE MOGU BITI STAVLJENI U NEPOVOLJNIJI POLOżAJ OD ONOGA U KOJEM VEć JESU


Kreditno zaduženi građani brinu da li će banke prodavati njihova dugovanja, ali je prema rečima savetnika guvernera Narodne banke Srbije za ekonomska pitanja, Petra Sekulića, shodno Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011 i 139/2014), prodaja potraživanja od građana moguća samo ukoliko je kupac druga banka.

Deo Strategije za rešavanje problematičnih kredita, odnosi se na to da se analizira i sagleda mogućnost da se taj deo tržišta liberalizuje, što znači da se dozvoli i drugim akterima na tržištu da kupuju potraživanja od građana, ali to nikako nije nešto što će biti učinjeno po svaku cenu, istakao je Sekulić.

Bez obzira na to da li banka proda potraživanje prema građanima koje ima, uslovi koje klijent ima kao korisnik tog kredita ne smeju nikako biti promenjeni i klijenti nikako ne mogu biti stavljeni u nepovoljniji položaj od onoga u kojem već jesu, naglasio je Sekulić.

Sekulić je objasnio da je onog trenutka kada je Strategija počela da se radi situacija bila takva da od svih nenaplativih kredita oko 50 odsto odnosi na privredu, dodatnih 20,2 procenata na privredna društva u stečaju, a 17 odsto na građane.

"Iz tog razloga, upravo najveći deo strategije primarno je fokusiran na rešavanje problema privrednih klijenata. Međutim, naravno da i posredno i neposredno Strategija se odnosi i imaće uticaja na građane", naveo je Sekulić.

Što se tiče neposrednog odnosa, to su u prvom redu potencijalna liberalizacija, prodaja potraživanja, analiza izvodljivosti, uvođenja koncepta ličnog stečaja, odnosno stečaj fizičkog lica, istakao je Sekulić.

Na pitanje da li će lični bankrot, odnosno stečaj građana, kakav već postoji u nekim zemljama u okruženju biti i u Srbiji, Sekulić je odgovorio da će se to pitanje detaljno sagledavati. Analiziraće se izvodljivost i mehanizam kako bi se ovo pitanje moglo uvesti u pravni sistem Srbije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.09.2015.