Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVETSKA BANKA ODOBRILA SRBIJI KREDIT OD 100 MILIONA DOLARA: SREDSTVA SU NAMENJENA ZA PROJEKAT KONKURENTNOSTI I ZAPOšLJAVANJA


Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona dolara za projekat koji će, kako je saopšteno, finansirati rezultate postignute u povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mesta.

Odbor izvršnih direktora SB je taj kredit odobrio 16. septembra 2015. godine, saopštila je Svetska banka.

Srbija se, od izbijanja globalne ekonomske krize 2008. godine, suočava sa sporim privrednim oporavkom, navodi SB.

Uz posvećenost reformama, privredna situacija počela je da se okreće nabolje u 2015. godini, tako da je privredni rast pozitivan, izvoz raste, a zapošljavanje se povećava od početka godine. Ali, iako Srbija sprovodi duboke privredne reforme vezane za državna preduzeća i javnu upravu, još dosta toga valja učiniti da bi privatni sektor povukao privredni rast.

Projekat konkurentnosti i zapošljavanja podržaće tri oblasti:

  • stvaranje bolje investicione klime,
  • podsticanje inovacija i preduzetništva i
  • pružanje usluga koje će povezivati radnike i poslodavce.

U vreme fiskalne konsolidacije projekat će se usredsrediti na pružanje boljih usluga u javnom sektoru namenjenih investitorima i onima koji traže posao, što će se postići boljim korišćenjem javnih sredstava.

Projekat će pružiti podršku investicijama, rastu izvoza malih i srednjih preduzeća, i inovativnim preduzećima koja po pravilu zapošljavaju mlade i obrazovane ljude.

Cilj je, takođe, da se poboljšaju usluge koje se pružaju nezaposlenima, kako bi oni brže nalazili posao.

U ovom slučaju radi se o investicionom kreditu, čija sredstva će se u Srbiji koristiti nakon postizanja dogovorenih rezultata, kao i o malom iznosu tehničke pomoći kojom će se finansirati stručnjaci za postizanje dogovorenih ciljeva.

Ova vrsta finansiranja izabrana je kako bi se podstakao višegodišnji program reformi i kako bi se nadoknadili troškovi koje Vlada Republike Srbije ima u vreme fiskalne konsolidacije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.09.2015.