Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS OČEKUJE STABILIZACIJU CENA MESA


Narodna banka Srbije očekuje da će u narednom periodu cene hrane ostati stabilne i da će doći do stabilizacije cena na tržištu mesa, izjavio je zamenik direktora Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije, Branko Hinić.

"Letnji period karakteriše manja ponuda mesa u Srbiji i samim tim nešto viši nivo kako proizvođačkih, tako i maloprodajnih cena. U narednom periodu možemo očekivati stabilizaciju cena mesa", rekao je Hinić na konferenciji za novinare u NBS.

On je podsetio da je NBS u majskom izveštaju o inflaciji iznela čekivanja u pogledu rasta cena mesa, koja su bazirana na sezonskim faktorima.

Za NBS je, kako je rekao, bilo iznenađujuće da je nakon aprila došlo do povećanja cena mesa u Evropskoj uniji za oko 30 odsto i neočekivanog skoka tražnje. To je izvršilo pritisak na uvozne cene, usled čega je meso poskupelo i u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, postoje dva scenarija za stabilizaciju cena mesa, i to da povećana tražnja bude zadovoljena jeftinijom proizvodnjom zahvajujući nižim troškovima proizvodnje zbog očekivanih niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su kukuruz, soja i pšenica.

Prema drugom scenariju, ukoliko je skok tražnje bio jednokratan, njeni efekti će splasnuti i iščileti, što će, opet, uticati na pad cena mesa. 

Hinić je istakao da NBS u narednom periodu ne očekuje bitnija poskupljenja ni u jednom sektoru, i da će moguće skromne korekcije regulisanih cena zavisiti od toga da li će poskupeti struja i za koliko.

Izvor: Tanjug, 17.08.2016.