Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS PREDSTAVILA IZVEŠTAJ O INFLACIJI ZA MESEC AVGUST


Međugodišnja inflacija će se postepeno vraćati u granice ciljanog raspona u prvoj polovini sledeće godine, što je nešto sporije u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS) iz maja meseca, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, inflacija će i u naredne dve godine ostati niska i biće očuvana stabilnost deviznog kursa koji je važan u smislu da stabilan dinar vrši manji pritisak na uvozne cene.

Ona je dodala da je nivo dinarske štednje povećan tri puta u odnosu na kraj 2012. godine, što pokazuje rast poverenja građana u domaću valutu.

Novi krediti građanima u dinarima porasli su za 75 odsto u ovoj godini, navela je Tabaković, dodajući da su kamate, zahvaljujući smanjenju referentne stope na 4,0 odsto, pale za deset procenata.

Dodala je da NBS prognozira da će fiskalni deficit opšte države u ovoj godini biti smanjen na 2,5 odsto BDP-a, što je, kako je precizirala, znatno ispod cilja od 4,0 odsto, koji je utvrđen aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Tabaković je, takođe, rekla da se u ovoj godini očekuje i pad deficita tekućeg računa na 4,2 procenta BDP-a, što je za 0,6 procentnih poena manje nego lani.

Makroekonomski izgledi Srbije su još povoljniji nego što su bili u majskom izveštaju NBS o inflaciji, naglasila je guverner, i saopštila da će prema proceni centralne banke privredni rast u ovoj godini ubrzati na 2,5 odsto, a da se u 2017. godini očekuje rast BDP-a od 3,0 procenta. 

Takođe je navela da poslednji Memorandum koji je dogovoren sa Međunarodnim monetanim fondom povodom četvrte i pete revizije aranžmana, koja će se naći krajem meseca na odlučivanju Borda direktora MMF-a, ne znači nijednu novu obavezu za NBS.

Neto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) povećane su od početka 2015. godine za 85 miliona evra, po osnovu intervencija centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu, a rezerve u zlatu iznose 18,3 tone, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Od ukupnih zlatnih rezervi 1,01 tona se nalazi u Bazelu, a ostatak u Trezoru NBS, rekla je Tabaković.

Izvor: Tanjug, izvod iz vesti, 17.08.2016.