Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O FINANSIRANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA USKORO U PARLAMENTU


Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je usvojila Vlada Srbije, uskoro biti upućen u Skupštinu na razmatranje. 

Ona je, nakon sastanka sa gradonačelnicima i predsednicima opština, NALED-om i Stalnom konferencijom gradova i opština, istakla da su čelnici lokalnih samouprava podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara.

Brnabić je objasnila da će veći deo ušteda ići kroz smanjenje udela u porezu na zarade koji se isplaćuje lokalnim samoupravama kao njihov sopstveni prihod. Prema rečima ministra, do sada su one dobijale 80 odsto udela u tom porezu, a sada će to biti smanjeno na 74 odsto za opštine i 77 odsto za gradove. Ona je naglasila da će Beograd biti izuzetak, s obzirom na to da je u startu imao udeo od 70 odsto od tih prihoda, a sada će imati 66 odsto.

Ministarka je precizirala da će smanjenje u proseku biti približno četiri odsto, uz naglasak da je Beograd podneo najveći teret, s obzirom na to da srpska prestonica učestvuje u ovim uštedama sa dve milijarde dinara.

Brnabić je objasnila da nema smanjenja poreza na zarade, već se samo radi o drugačijoj raspodeli udela koji od tog prihoda ide u lokalni i republički budžet.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 17.06.2016.