Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN PRVI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR U REALNOM SEKTORU, OBLASTI HEMIJE I NEMETALA: RAD NA DANE DRżAVNIH PRAZNIKA 120 ODSTO, NOćNI I PREKOVREMENI RAD 30 ODSTO, MINULI RAD 0,5 ODSTO, A ZA NOVOZAPOSLENE 0,4 ODSTO


Predstavnici sindikata i poslodavaca potpisali su prvi granski kolektivni ugovor u realnom sektoru, i to u oblasti hemije i nemetala.

U ime Saveza samostalnog sindikata Srbije ugovor je potpisao Ljubiša Nestorović, a u ime Unije poslodavac Srbije Miloš Nenezić.

Ugovorom su predviđena poboljšanja u odnosu na postojeći Zakon o radu, pre svega u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, ali i nekih pitanja koja se odnose na rad i zapošljavanje.

  • Plaćanje rada na državni praznik povećano je na 120 odsto, a po zakonu je 110 odsto.
  • Noćni i prekovremeni rad je povećan sa 26 na 30 odsto,
  • minuli rad za sve zaposlene u ovoj grani biti obračunat u procentu od 0,5 odsto, a za novozaposlene 0,4 odsto, koliko predviđa i zakon.

Predsednik Samostalnog sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nenezić rekao je da su pregovori trajali šest meseci, sa prekidima od oko dva meseca, i podsetio da je prethodni granski ugovor za ovu oblast istekao 9. januara 2015. godine.

Prema njegovim rečima ovim granskim kolektivnim ugovovorom sprečena je samovolja pojedinih poslodavaca koji ne žele da se potpišu kolktivni ugovori u svojim firmama već donose pravilnike o radu kao jednostrani akt.

Ukoliko Vlada Srbije bude odobrila prošireno dejstvo granskog ugovora takvi poslodavci će morati ili da usklade svoje pravilnike o radu sa granskim ugovorom ili da donesu sopstvene kolektivne ugovore koji će biti usklađeni sa potpisanim granskim, rekao je on.

Potpresednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je potpisani dokument rezultat kvalitetnih pregovora između predstavnika sindikata i poslodavaca.

On je rekao da očekuje da će granski ugovor doprineti efikasnijem poslovanju preduzeća i boljim odnosima unutar firmi.

Potpisivanju su prisustvovali pomoćnk ministra za rad Zoran Lazić, presednik ŠŠ Ljubisav Orbović i predsednik UPS Nebojša Atanacković.

Predstavnici UGS Nezavisnost nisu prisustvovali potpisivanju granskog kolektivnog ugovora za oblast hemije i nemetala, jer kako je naveo Nestorović, predsednik tog sindikata Branislav Čanak nije to dozvolio.

Lazić je naglasio da vlada ne učestvuje u pravljenju kolektivnih ugovora u realnom sektoru ali podržava nastojanja da se oni potpšu.

Kolektivni ugovoru su deo socijalnog dijaloga, doprinose socijalnom miru, pravima zaposlenih ali i unapređuju ukupan poslovni ambijent, rekao je Lazić.

On je podsetio da je vlada u javnom sektoru potpisala gransnske kolektivne ugovore u svim oblastima.

Kada je u pitanju prošireno dejstvo granskog kolektivnog ugovora, Lazić je pojasnio, da resorno ministrastvo daje mišljenje a Vlada Srbije donosi odluku o proširenom dejstvu.

Predsednik Unije poslovaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se zalažu za potpisaivnje granskih kolektivnih ugovora ali za uže oblasti nego je sada slučaj.

Međutim od nečega se mora krenuti, rekao je Atanacković i ukazao da i pojedine obaveze poslodavaca neophodno ujednačiti.

Predsednik ŠŠ Ljubisav Orbović naglasio je da će najveći značaj potpisanog granskog kolektivnog ugovora biti u njegovom proširenom dejstvu, ukoliko ga vlada odobri, jer će važiti za sve zaposlene u toj grani.

On je izrazio uverenje da će u narednom periodu Socijalno ekonomski savet i resorno ministarstvo dati pozitivno mišljenje a vlada doneti odluku o proširenom dejstvu.

Izvor: Tanjug, 17.08.2015.