Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: U SUDOVIMA NA TERITORIJI APELACIONOG SUDA U BEOGRADU TRENUTNO SE NALAZI 1.195.315 NEREšENIH IZVRšNIH PREDMETA. NAJVIšE STARIH IZVRšNIH PREDMETA IMA PRVI OSNOVNI SUD U BEOGRADU


U sudovima na teritoriji Apelacionog suda u Beogradu trenutno se nalazi 1.195.315 nerešenih izvršnih predmeta. Od toga je najviše u Prvom osnovnom sudu u Beogradu – ukupno 994.916 predmeta, a najveći deo su neplaćeni računi za komunalne usluge.

Podaci su saopšteni 15. jula 2016. godine na četvrtom regionalnom sastanku predsednika sudova, održanom u Beogradu, sa temom rešavanja starih izvršnih predmeta po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 1. jula 2016. godine.

Šef izvršne pisarnice Prvog osnovnog suda u Beogradu Biljana Selečanin, rekla je da su se poverioci za 417.163 predmeta izjasnili da žele da ih povere sudu, dok će 22.944 dati javnim izvršiteljima. To ukupno čini 440.107 predmeta u kojima su se poverioci izjasnili, a za ostatak od 554.809 nije izričito rečeno da će biti obustavljeni jer su ostali bez izjašnjenja.

Još ne možemo da kažemo da će u svim tim predmetima doći do obustave postupka, jer još obrađujemo podatke i moći ćemo sa sigurnošću da ih saopštimo krajem jula. Za jedan broj predmeta koji se nalaze u Prvom osnovnom sudu, poverioci su se izjašnjavali Drugom i Trećem osnovnom sudu i ta izjašnjenja treba da obradimo – rekla nam je Biljana Selečanin.

Iznela je podatke o tome kako se izjasnilo nekoliko velikih poverilaca. Najveći od njih je "Infostan" sa ukupno 664.156 predmeta, nerešenih od 2003. do 2013. godine.

Infostan se izjasnio da u 343.551 predmetu izvršenje sprovodi sud. Beogradske elektrane su se opredelile da sud sprovodi 8.000 njihovih predmeta, a 5.000 izvršitelji. Parking servis se izjasnio da 21.120 predmeta sprovodi sud, a 15.588 izvršitelji. Pošta Srbije – 1.398 sprovodi sud. Mobtel – 5.572 predmeta sprovodi sud. Telekom – 2.354 sprovode izvršitelji, a 61 predmet sprovodi sud. Vodovod i kanalizacija – 20.000 predmeta ostaje u sudu, Srbijagas 300 predmeta. Telenor je takođe jedan od velikih poverilaca, koji kod nas ima 31.963 predmeta, a izjasnili su se samo za 6.773 predmeta da sprovede sud. VIP se izjasnio da 1.223 predmeta sprovede sud – navela je Biljana Selečanin.

Sudije su naglasile da je reč o prvim preliminarnim podacima i da će u Beogradu biti potrebno mesec dana da se utvrdi precizno stanje na osnovu pisanih izjava poverilaca, koji su do 01. jula imali rok da se izjasne o tome da li će prinudnu naplatu dugova poveriti sudovima ili javnim izvršiteljima. U slučajevima gde se nisu izjasnili – sud će predmete obustaviti.

Za sada možemo okvirno da kažemo da će oko 50 odsto predmeta biti nastavljeno u sudu i da izvršni poverioci nisu pohrlili da angažuju javne izvršitelje – rekla je sudija Gordana Komnenić, zamenik predsednika građanskog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu.

Sudija Komnenić je iznela podatak da je 1.195.315 nerešenih izvršnih predmeta u 13 sudova na teritoriji ovog apelacionog suda, a to su tri osnovna suda u Beogradu, osnovni sudovi u Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Velikoj Plani, Smederevu, Valjevu, Mionici, Ubu, Vršcu i Pančevu.

Ubedljivo najbolje rezultate u dosadašnjem raščišćavanju starih izvršnih predmeta ima Osnovni sud u Pančevu.

Pančevo je imalo 43.203 izvršna predmeta 2013. godine. To je više od polovine građana Pančeva, a ako računamo i okolinu onda bi to bila trećina stanovništva. Danas imamo samo 6.893 izvršna predmeta u radu. To smo postigli zato što je prethodna predsednica suda Stanka Simonović potpuno promenila metod rada i angažovala sve zaposlene. Radili smo svakog dana do osam sati uveče, pa i subotom i nedeljom, ali smo zato uspeli da postignemo sjajan rezultat – rekla je Jasmina Petrović, predsednica Osnovnog suda u Pančevu.

Na sastanku u Beogradu rečeno je da su predmeti izvršenja trenutno najvažniji u sudskom sistemu Srbije. Jer, bez njih bi svi osnovni sudovi imali samo 133.000 starih predmeta, a sa njima Srbija ima 1.700.000.

Zamenica predsednika Vrhovnog suda Srbije, sudija Snežana Andrejević, koja rukovodi poslom rešavanja starih predmeta, rekla je da su "ozbiljni sistemski promašaji u organizaciji sudstva" uzrok ovakvoj dugogodišnjoj opterećenosti starim predmetima.

U Beogradu imamo predmete izvršenja koji se vode kao rešeni, a nisu rešeni. Niko još ne zna koliko tih predmeta ima. Bićemo u velikom problemu ako se pokaže da ih ima stotine hiljada – rekla je sudija Snežana Andrejević.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 16.07.2016.
Naslov: Redakcija