Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRETPRISTUPNA POMOĆ (IPA II) ZA 2015. GODINU: SRBIJI ODOBRENA PRVA TRANšA POMOćI EVROPSKE UNIJE U IZNOSU OD 39,7 MILIONA EVRA. PODRšKU ćE DOBITI SRPSKO PRAVOSUđE - VIšE OD 12 MILIONA EVRA, SEKTOR UNUTRAšNJIH POSLOVA - OSAM I PO MILIONA, A IPA FONDOVI NAMENJENI SU I ZA ENERGETIKU, OBRAZOVANJE, POLJOPRIVREDU, KAO I DALJI RAZVOJ DRžAVNE ADMINISTRACIJE


Evropska unija otvorila je pretpristupnu pomoć Srbiji za 2015. godinu, potpisivanjem finansijskog sporazuma kojim se od ukupno 196,6 milion evra, odobrava prvih 39,7 miliona evra. Iz programa će se, između ostalog, finansirati jačanje kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala kao i pranja novca i terorizma.

Prva tranša pomoći Evropske unije iz pretpristupnih fondova za 2015 godinu namenjena je za četiri oblasti. Podršku će dobiti srpsko pravosuđe - više od 12 miliona evra, sektor unutrašnjih poslova - osam i po miliona, a IPA fondovi namenjeni su i za srpsku energetiku, obrazovanje, poljoprivredu, kao i dalji razvoj državne administracije.

Srbija je u proteklih 15 godina od EU dobila više od tri milijarde evra pomoći. Do 2014. godine isplaćeno je, između ostalog, oko 550 miliona evra za energetiku, oko 383 miliona lokalnim samoupravama, 366 miliona građanskom drušvu, a budžet Republike Srbije je dobio podršku od 329 miliona evra. Evropska unija je ukupno obezbedila više od 170 miliona evra pomoći tokom poplava 2014. godine.

Ksenija Milenković, šefica kancelarije za evropske integracije kaže da je Srbija dosad iskoristila 92 odsto novca koji je iz pretpristupnog fonoda namenila Unija.

"Ima projekata iz oblasti kulture, povezivanja opština, projekata u oblasti zaštite životne sredine, jer se pokazalo da je tu potreba najveća. Većina opština nije imala odgovarajuće standarde. Tu su programi ekonomske saradnje", kaže Ksenija Milenković.

Poznavaoci Evropske unije kažu da se projekti često u javnosti ne povezuju sa donacijama iz EU. Iako su neki od njih vidljivi, kao što je izgradnja stanova za izbeglice.

"Druga grupa projekata su oni gde se posredno utiče na život građana, a efekti su direktni, kao što su izgradnja nekih infrastrukturnih objekata, sistem vodosnabdevanja u Velikom Gradištu ili Golubačka tvrđava koja je u finalnim fazama rekonstrukcije", objašnjava Ognjen Mirić iz GIZ-a.

No, iako je Srbija do sada u najvećoj meri uspela da iskoristi pretpristupne fondove, ne znači da će uvek biti tako.

Novac koji je namenjen Srbiji ne znači da će biti i potrošen. Postoji rok, uglavnom od tri godine, tokom kog projekti moraju da se ugovore. Ako se on probije, i Srbija može da ostane bez dela pretpristupne pomoći.

Izvor: Vebsajt N1, Vojislav Stevanović, 14.07.2016.
Naslov: Redakcija