Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK: U TOKU JE NADZOR MUP-A O "CURENJU" INFORMACIJA IZ ISTRAžNOG POSTUPKA


Kako su brojni detalji iz istrage ubistva trogodišnje devojčice u selu Vratnice dospeli u medije i da li podaci "cure" iz policije - na ovo pitanje odgovor bi trebalo da da postupak nadzora koji u Ministarstvu unutrašnjih poslova sprovodi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Rezultati se očekuju tokom ove nedelje, pa bi nakon toga moglo biti jasnije ko su neimenovani "izvori bliski istrazi" na koje se mediji pozivaju.

Kao da vest da je devojčica od tri godine napastvovana i ubijena sama po sebi nije dovoljno jeziva, tabloidi u Srbiji danima su se utrkivali ko će objaviti što više detalja te tragedije i onoga što je osumnjičeni govorio tokom saslušanja.

"Izveštavano je na način koji je jasno ukazivao da su novinari, ili izveštači već kako god ih zovemo, imali neposredan uvid i nekakve dokumente iz istrage, uključujući čak i obdukcioni nalaz što je samo po sebi nedopustivo", objašnjava Poverenik, Rodoljub Šabić.

Odavanje detalja iz istrage predstavlja krivično delo, međutim, i sam resorni ministar Nebojša Stefanović svojevremeno je priznao da je teško otkriti ko je policijski izvor iz kojeg cure informacije.

Ipak, u MUP-u navode da je unutrašnja kontrola u prethodnom periodu podnela veći broj krivičnih prijava protiv policijaca koji su zloupotrebljavajući položaj izvršili krivično delo odavanje službene tajne. Dodaju i da postoje dva oblika odliva informacija: osobama iz kriminalne sfere i medijima.

"Problem u dokazivanju krivičnog dela je činjenica da se mediji mogu pozvati na "novinarsku tajnu" tj. da nisu dužni da dostave izvore informacija, te bi se dokazivanje moglo vršiti samo putem posebnih dokaznih radnji, ali za krivično delo gde bi subjekti bili novinari nije predviđena primena navedenih radnji u Zakoniku o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014). Navedena aktivnost se uvek obavlja preko posrednika", navode iz MUP-a.

A do završetka kontrole, Poverenik navodi da ostaje otvoreno i pitanje da li sva saznanja medija stvarno potiču iz istrage, ili se radi o informacijama koje su izmišljene radi podizanja tiraža.

Izvor: Vebsajt N1, Đorđe Nasković, 15.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija