Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SPORAZUM O NIżIM CENAMA ROMINGA IZMEđU SRBIJE, CRNE GORE, MAKEDONIJE I BOSNE I HERCEGOVINE: OD 1. JULA POJEFTINJENJE ROMINGA, DO 2017. GODINE DODATNO SNIżAVANJE CENA TELEFONIRANJA


Snižavanje cena je moguće jer će i mobilni operateri u ovim zemljama sniziti troškove roming konekcije koju međusobno zaračunavaju. Trenutno se radi na implementaciji cena prema ovoj odluci.

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, propisala je maksimalne cene koje će važiti u narednih godinu dana. Tako će svi mobilni operateri minut razgovora u odlaznom pozivu od ovog jula smeti da naplaćuju maksimalno 29 evrocenti, bez PDV-a. To je, po trenutnom kursu, 34,92 dinara, što sa porezom na dodatu vrednost iznosi ukupno 41,9 dinara. Poređenja radi, nijedan operater u Srbiji nema cenu odlaznog poziva ispod 100 dinara po minutu za ove zemlje.

RATEL je, takođe, propisao i postepen pad cena, zaključno sa 1. julom 2017. godine. Tako će minut odlaznog poziva sa 29 centi u ovoj, iduće godine pasti na 24 centa, da bi od jula 2017. bio snižen na 19 evrocenti koliko će ostati za ubuduće.

Dolazni pozivi u romingu između ove četiri države od idućeg meseca biće ograničeni na maksimum osam centi, bez PDV-a (a to je trenutno 11,56 dinara sa PDV-om). Potom će, za godinu dana, pasti na sedam, pa na pet centi u 2017. godini.

Jeftinije će biti i slanje poruka u romingu između Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Od jula će ona moći da košta maksimum devet centi, bez PDV-a. To je trenutno 13 dinara, sa porezom, što je upola jeftinije od trenutnih cena operatora u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Večernje novosti, 17.06.2015.