Zastava Bosne i Hercegovine

NEOPHODNO ŠTO HITNIJE DONOŠENJE PRAVILNIKA O HIGIJENSKOM POSTUPANJU, KAO I PRAVILIMA ZA PROIZVODNJU, OTKUP I PRERADU JAGODIČASTOG VOĆA: PRAVILNIKOM ćE BITI PROPISANA PRAVILA PONAšANJA U CELOM LANCU, OD BERAčA DO PRERADIVAčA KAKO BI SE SPREčILA POJAVA NORO VIRUSA I OBEZBEDILI KVALITETNI I HIGIJENSKI ISPRAVNI PROIZVODI ZA STRANA TRżIšTA


Pravilnik o higijenskom postupanju, kao i pravilima za proizvodnju, otkup i preradu jagodičastog voća trebalo bi doneti u što hitnijem roku, najkasnije do kraja maja ili početka juna, kako bi spremno dočekali sezonu berbe i otkupa jagodičastog voća, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Pravilnikom će biti propisana pravila ponašanja u celom lancu, od berača do preradivača kako bi se sprečila pojava noro virusa i obezbedili kvalitetni i higijenski ispravni proizvodi za strana tržišta. U njegovoj izradi učestvovali su svi koji se bave uzgajanjem, otkupom, preradom i trgovinom tog voća.

Čadež je rekao da je Pravilnik u završnoj fazi, da je veoma važan i da je dobro da ga imamo, budući da je EU privremeno pojačala nadzor pri uvozu maline zbog pojave noro virusa.

Kako je naveo, važna i je i komunikacija sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine kako bi Pravilnik bio donet što pre.

"Izvoz iz Srbije zbog toga nije ugrožen, ali je važno da pravila koja se tiču bezbednosti hrane, higijenske ispravnosti i kvaliteta poštujemo kako bi kupcima u svetu i dalje bili pouzdan partner i kako ne bi dolazilo do nepredviđenih većih troškova", rekao je Čadež dodajući da se Pravilnik priprema od januara.

Takođe, sa potrošačima i distributerima gasa, PKS će zajedno raditi na tome da se obezbedi predvidivo snabdevanje energentima i liberalizacija u praksi kako bi se našim kompanijama omogućio konkurentniji nastup na domaćim i inostranim tržištima, naveo je Čadež.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 16.05.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija