Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: OD 8. JUNA 2016. GODINE ORGANI UPRAVE SU DUżNI DA PO SLUżBENOJ DUżNOSTI PRIBAVE PODATKE OD DRUGOG ORGANA UMESTO STRANAKA, A OD JUNA 2017. GODINE STRANKE ćE MOćI DA PODNOSE PRITUżBE PROTIV NEAżURNE UPRAVE


Suštinski ne postoje prepreke u primeni Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon), koji kao načelo predviđa razmenu podataka iz službenih evidencija po službenoj dužnosti, jer pojedine lokalne samouprave već na taj način pomažu svojim sugrađanima, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

"Znali smo da radimo rizičan posao kada smo za reformu javne uprave dali kratak rok, ali smo uvereni da to ipak u najvećoj meri može da se ostvari. Zakon donosi fundamentalne promene koje nisu lako opipljive i jako je važno da najavimo tu veliku promenu, da nas sve protrese i razbudi - nešto se zauvek promenilo, a razmena podataka iz službenih evidencija je upravo to", rekla je Udovički.

Ona je na prvom sastanku Radne grupe za formulisanje preporuka za uspostavljanje i unapređenje mehanizama razmene podataka iz službenih evidencija u skladu sa Zakonom istakla da je i stari Zakono opštem upravnom postupku ("Sl. list SRJ", br. 33/97 i 31/2001 i "Sl. glasnik RS", br. 30/2010) predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala.

Sastanku su prisustvovali i načenici uprava Sremske Mitrovice, Šapca i Gornjeg Milanovca koje su, prema terenskom ispitivanju, među najuspešnijim kada je reč o načinu razmene podataka kako to novi Zakon predviđa.

Ministarka Udovički im je poručila da je cilj njihovog okupljanja da se otklone prepreke i uska grla, uverena da će za dva meseca, kada 8. juna 2016. godine počne primena tih odredaba, svi biti veoma ponosni.

Državni sekretar, Željko Ožegović, ukazao je da su neke lokalne samouprave same krenule u pravcu unapređenja kvaliteta i na tome im se zahvalio, dok je savetnica ministrake, Marija Lukić, rekla da je slika sa terena mnogo bolja nego što se to očekivalo.

Da je za razmenu podataka po službenoj evidenciji potrebna na prvom mestu dobra volja bili su saglasni svi načelnici uprava.

Načelnik gradske uprave Grada Sremska Mitrovica, Miroslav Jokić, naglasio je da su ih investitori, a posebno strani, "naterali" da pojednostave i ubrzaju procedure, jer povoljan geografski položaj i razvijena infrastruktura nisu bili dovoljni.

Vera Pantelić iz Šapca rekla da su za tri meseca uspostavili jedinstveni šalter na kojem građani, samo uz lična dokumenta, predaju zahtev i sve drugo je na službenicima.

Načelnica opštinske uprave Gornjeg Milanovca, Gorica Petrović, rekla je da građani rešenje dobiju na kućnu adresu, preko kurira ili mejlom.

Sastanku je prisusvovao i direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović, koji je najavio da će od ove sedmice biti moguće upisivanje dece u vrtiće pomoću usluge eVrtić, a da je ideja u razvoju da se omogući dostupnost podataka 10 do 15 servisa iz velikih baza podataka MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda, APR, MDULS...

Izvor: Vebsajt Tanjug, 15.04.2016.
Naslov: Redakcija